ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA 

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA 
24 May

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA 

Podgorica, 24. maj 2019. godine - Danas je u Skupštini Crne Gore održana redovna 25.sjednica Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Sjednicom je, uz prisustvo svih članova Savjeta - doc. dr Branislav Radulović, prof.dr  Dražen Cerović, advokat Zoran Čelebić i dr Vladimir Dobričanin  - predsjedavao predsjednik mr Aleksandar Saša Zeković.

Fotografije sa sjednice Savjeta dostupne su na ovom linku.

Na sjednici su razmotreni slučajevi koji su u postupku obrade pred Savjetom.

U ovom trenutku, na osnovu raspoloživih informacija i dokumentacije, Savjet je konstatovao da je povodom fizičkog napada na građanina I.T. i paljenja porodičnog trgovinskog objekta, država Crna Gora pružila odgovarajući odgovor na nasilje. Pružen je sveobuhvatan institucionalni odgovor što osim snažne osude nasilja uključuje osiguranje bezbjednosti ove porodice, zaokružen krivičnopravni progon odgovornih lica za ugrožavanje njihove bezbjednosti i uništavanje imovine uz odgovarajuću egzistencijalnu podršku i pomoć. Savjet je utvrdio jedan teži i jedan lakši propust u radu policije i osvrnuo se na postupanje državnog tužilaštva u smislu usmjeravanja rada Policije. 

Savjet je diskutovao slučaj primjene policijskih ovlašćenja nakon fudbalske utakmice između FK “Sutjeska” i “Budućnost”, u Nikšiću od 3. aprila 2019. godine, i nastavio svoje dalje postupanje.

Slučaj nepotrebnog legitimisanja građana ispred Diplomatsko konzularnih predstavništava takođe je bio predmet današnje rasprave članova Savjeta za građansku kontrolu rada policije, i cijeneći pribavljenu dokumentaciju s tim u vezi i raspravu koja je uslijedila sa posebnim osvrtom na činjenicu da su podnosioci pritužbe nakon reakcije Savjeta  informisali da je iznijeti problem otklonjen te da više nema legitimisanja i kako je naveo maltretiranja ljudi ovim povodom, konstatovao okončanje rada na predmetu, uz dalje praćenje slučaja saglasno potrebi.

Povodom slučaja građanina M.Đ. iz Podgorice i postupanja Uprave policije u vezi sa pružanjem asistencije javnom izvršitelju A.B. iz Podgorice, radi iseljenja stana koji je kupio u izvršnom postupku, Savjet je konstatovao da je Uprava policije u potupnosti uvažila preporuku Savjeta i ostvarila neposredni kontakt sa imenovanim građaninom. Za Savjet je od značaja u ovom slučaju bila i činjenica da je podnosilac pritužbe iskazao zadovoljstvo na radnjama i profesioanlnom odnosu građanske kontrole u predmetnom slučaju.

U pogledu slučaja građanina  S.V, radnika obezbjeđenja u lokalu u Bijelom Polju, koji je Savjetu za građansku kontrolu rada policije ukazao na kako je naveo neprimjereno postupanje pripadnika policije D.H. prema njemu u više navrata, te pozivanje i pretres bez razloga, Savjet je konstatovao da je u dva navrata kontaktirao Načenika CB Berane ovim povodom i uputio preporuku da građanina primi na neposredni razgovor kako bi se otklonile okolnosti na koje je podnosilac pritužbe iskazao promjedbe. 

Diskutovano je i o primjeni policijskih ovlašćenja prema građaninu M.R. iz sela Gornja Brezna. 

Savjet je usvojio i zaključak o (ne)kažnjivosti zlostavljanja u Crnoj Gori i takođe pohvalio rad i postupanje službenika Sektora granične policije Blagotu Potparu i Ivicu Ivanovića. 

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE