ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA SAVJETA: RAZMOTRENO POSTUPANJE POLICIJE U PLJEVLJIMA, ANDRIJEVICI I NIKŠIĆU

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA SAVJETA:   RAZMOTRENO POSTUPANJE POLICIJE U PLJEVLJIMA, ANDRIJEVICI I NIKŠIĆU
15 May

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA SAVJETA: RAZMOTRENO POSTUPANJE POLICIJE U PLJEVLJIMA, ANDRIJEVICI I NIKŠIĆU

Savjet za građansku kontrolu rada policije danas je održao sjednicu na kojoj su razmotrene pristigle pritužbe i inicijative u vezi sa postupanjem policije. 

Redovna sjednica kojom je predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković održana je u sjedištu Udruženja pravnika Crne Gore i prisustvovali su joj članovi prof. dr Dražen Cerovićadvokat Zoran Čelebić i doc. dr Branislav Radulović. Savjet je konstatovao ostavku člana ispred Ljekarske komore Crne Gore i odlučio da o tome obavijesti ovlašćenog predlagača i Skupštinu Crne Gore.

Savjet je ponovo razmotrio postupanje policijskih službenika u Pljevljima, Nikšiću i Andrijevici i uzmijajući u obzir sve date okolnosti i činjenicu da su se okupljeni oglušili na sva izdata upozorenja i naređenja ocijenjeno je da su se nesporno stekli uslovi za primjenu sredstava prinude pa su odluka o tome bile osnovane i ispravne. Savjet će pažljivo razmotriti svaki navod o prekoračenju policijskih ovlašćenja. Konstatovao je da su određene ocjene Savjeta u vezi ove materije bile predmet brojnih političkih manipulacija, posebno povodom događaja u Pljevljima, sa ciljem da se ospori objektivnost i kredibilitet ali i da se nanese šteta institucionalnom okviru i kapacitetima Crne Gore. Savjet je odbacio takve pristupe i pokušaje sa opredjeljenjem da nastavi sa nepristrasnim radom i osnaži ukupan društveni dijalog o vladavini prava i zaštiti ljudskih prava. 

Savjet je, po sopstvenoj inicijativi, razmotrio postupanje policijskih službenika CB Pljevlja prema građaninu O.M. (1999). Načelnik CB Pljevlja Dragan Slavulj dostavio je svu traženu dokumentaciju i bio u stalnoj komunikaciji sa Savjetom što potvđuje riješenost Uprave policije da se podrži svaka provjera primjene ovlašćenja i da se ne zataškava i ne prikriva nijedan primjer eventualnog prekoračenja ovlašćenja. Dodatno, Savjet konstatuje da je utvrđen identitet postupajućih službenika u konkretnom slučaju, što povrđuje postojanje kulture odgovornosti u ovoj organizacionoj jedinici policije.

Policija je Savjetu saopštila da je O.M. lišen slobode zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršnjenju službene dužnosti i da je nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu, u svojstvu osumnjičenog, pušten da se brani sa slobode.

Na osnovu uspostavljene komunikacije sa roditeljima mladića O.M. i koristeći član 11. Poslovnika o radu, u dijelu sjednice Savjeta je učestvovao otac mladića, Miroslav Mijatović (identitet se objavljuje na osnovu saglasnosti). Njegov iskaz pred Savjetom je bio od važnosti za predmetni slučaj. U vezi sa tim Savjet naročito očekuje, na osnovu analiza i preporuka građanskog nadzora, postupanje unutrašnje kontrole policije.

Savjet je na osnovu dostupne dokumentacije i video zapisa, ocijenio da su policijski službenici CB Pljevlja u postupanju prema građaninu O.M. prekoračili ovlašćenja zbog čega je došlo do povrede prava. Savjet ocjenjuje da su tokom odgovarajućih obuka policijski službenici stekli dovoljno znanja i iskustva da savladaju otpor bez prekoračenja ovlašćenja i nanošenja povreda što je u konkretnom slučaju izostalo. Na video zapisu je očigledno da policijski službenici nastavljaju sa postupanjem i onda kada je prestao svaki osnov i smisao dalje intervencije. 

Savjet je razmotrio pritužbe Centra za građansko obrazovanje i Društva profesionalnih novinara Crne Gore koje se odnose na postupanje službenika Centra bezbjednosti Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću. Savjet se upoznao sa dokumentacijom koju je dostavio načelnik CB Nikšić a koja uključuje zapisnik o obavještenju prikupljenom od građanina koji je potpisao bez unošenja primjedbi i uz traženje primjerka za sebe novinar Kadić i službenu zabilješke policijskih službenika. Savjet je, nastavljajući rad na predmetu, odlučio da na narednu sjednicu Savjeta pozove da neposredno prisustvuje novinar Kadić. Takođe, Savjet je odlučio da kompletnu raspoloživu dokumentaciju dostavi na upoznavanje i izjašnjenje podnosiocima pritužbi i novinaru.

 Categories: SJEDNICE, KONTROLAPOLICIJE