ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA: DISKUTOVANO O ODNOSIMA POLICIJE I NOVINARA

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA: DISKUTOVANO O ODNOSIMA POLICIJE I NOVINARA
03 Jun

ODRŽANA REDOVNA SJEDNICA: DISKUTOVANO O ODNOSIMA POLICIJE I NOVINARA

Podgorica, 3. jun 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada polcije održao je danas u Skupštini Crne Gore redovnu sjednicu, predsjedavao mr Aleksandar Saša Zeković, na kojoj je razmotreno nekoliko predmeta u radu koji su formirani po pritužbama građana, policijskih službenika, nevladinih organizacija i sopstvenoj inicijativi članova Savjeta. 

U radu sjednice učešće su uzeli članovi Savjeta prof. dr Dražen Cerović i advokat Zoran Čelebić. U dijelu sjednice su, po pozivu, prisustvovali su i aktivno učestvovali gospodin Damir Suljević, programski asistent u Centru za građansko obrazovanje (CGO), gospođa Mila Radulović, generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPN Crne Gore), Jelena Popović, saradnica u DPN Crne Gore i gospođa Marijana Camović Veličković, predsjednica Sindikata medija Crne Gore (SMCG). Ove organizacije su Savjetu za građansku kontrolu rada policije podnijele pritužbe na postupanje policijskih službenika Centra bezbjednosti (CB) Nikšić prema novinaru Veliši Kadiću, šefu Dopisništva “Večernjih novosti” u Crnoj Gori. 

CGO, DPN Crne Gore i SMCG, u odvojenim pritužbama, su zatražili provjeru postupanja policijskih službenika CB Nikšić prema novinaru Kadiću i zaštitu novinara i nesmetano obavljenja novinarskih zadataka. Podnosioci pritužbi su, pozivajući se na navode novinara, pozvali Savjet da shodno svojim zakonskim ovlašćenjima provjeri da li su policijski službenici postupali zakonito njegovim privođenjem u prostorije policije prekidajući ga u redovnom obavljanju novinarskog posla i konkretnog zadatka. Posebno je iskazana zabrinutost zbog saopštenih navoda da su policijski službenici posegnuli za drastičnu mjeru, uz upotrebu sile, brisanju snimaka iz njegovog telefona o postupanju dvojice policijskih službenika prema mladiću kojeg su vukli dok se opirao hapšenju.

Na prethodnoj sjednici Savjeta učestvovao je i novinar Veliša Kadić koji je detaljno iznio slučaj i odgovarao na brojna pitanja svih članova Savjeta. Dostupnu dokumentaciju i ostale priloge, koja uključuje i zapisnik o obavještenju prikupljenom od građanina koji je novinar Kadić potpisao bez primjedbi na postupanje policije i uz traženje primjerka za sebe, Savjet je dostavio na upoznavanje i izjašnjenje podnosiocima pritužbe i samom novinaru.

Savjet je prisutne iz civilnog društva upoznao sa postupkom i sa svojim dosadašnjim nalazima. Razgovarano je o svim elementima slučaja Kadić i zajednički je razmotrena i analizirana dostupna službena dokumentacija i materijalni dokazi. Savjet je konstatovano da su pritužbama i navodima novinara saopštene ozbiljne primjedbe. Savjet je ocijenio da provjerama navoda da su policijski službenici ometali rad novinara potrebno posvetiti i dalje punu pažnju. Predstavnice DPN Crne Gore i Sindikata medija Crne Gore saglasile su se sa odlukom Savjeta da se novinaru Kadiću pruži dodatni rok kako bi se opet provjerile tehničke mogućnosti za pristup sadržaju na telefonu za koji se tvrdi da je odbrisan. DPN Crne Gore i SMCG najavili su pružanje dodatne podrške u tom pogledu. Savjet je nakon sjednice obaviješten da je novinar Kadić već i prihvatio ponuđenu pomoć novinarske i sindikalne medijske organizacije. Rad na ovom slučaju biće nastavljen.

Nezavisno od ovog slučaja, detaljno je diskutovano o međusobnom odnosu, komunikaciji i saradnji policije i medijskih djelatnika (novinara, fotoreportera, snimatelja), o moralnim i etičkim pitanjima u radu policijskih službenika i novinara, odnosu ličnih uvjerenja prema profesionalnim standardima i zahtjevima u radu kao i dosadašnjim tekovinama građanskog nadzora policije. S tim u vezi zajednički je prepoznata potreba da Savjet za građansku kontrolu rada policije reafirmiše svoju raniju preporuku da se zbog bolje prepoznatljivosti i vidljivosti medijskim djelatnicima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”. Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je 2015. godine uvažilo preporuku Savjeta i izvršilo je distribuciju ovih prsluka. 

Zajednički je od strane Savjeta i predstavnika CGO, DPN Crne Gore i SMCG izraženo osnovno uvejrenje da policijski službenici u svakoj situaciji treba da omoguće nesmetan rad medija i prisustvo novinara i da se suzdrže od bespotrebnog ograničavanja njihove slobode kretanja ili izvještavanja.

Savjet je odlučio, uz punu saglasnost svih organizacija, da Upravi policije uputi odgovarajuće preporuke kako bi se kroz zajedničku saradnju sa novinarskim i medijskim organizacijama pristupilo jačanju kapaciteta policijskih službenika i novinara i jačanju mešusobnih odnosa i saradnje. U tom pogledu preporučiće se zajedničko organizovanje radionice “Izvještavanje u kriznim situacijama” i publikovanje zajedničke publikacije koja sadrži standarde i smjernice za postupanje policije prema novinarima.

Savjet je razmotrio pritužbe na rad policije koje su podnijeli građani N.I, B.V, P.N, M.B, J.G, svi iz Podgorice i T.T. iz Berana.