ODNOS PREMA TEKOVINA GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE JE NEZADOVOLJAVAJUĆI

ODNOS PREMA TEKOVINA GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE  JE NEZADOVOLJAVAJUĆI
14 Mar

ODNOS PREMA TEKOVINA GRAĐANSKOG NADZORA POLICIJE JE NEZADOVOLJAVAJUĆI

Podgorica, 13. mart 2019. godine - U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore održan je radni sastanak predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr. sci Aleksandra Saše Zekovića, i doc. dr Danila Ćupića, generalnog direktora Direktorata za poslove nadzora MUP Crne Gore, posvećen praćenju realizacije tekovina građanske kontrole policije.

Zajednički je konstatovano da je u 2018. godini zakazao sistem izvještavanja MUP Crne Gore na osnovu izdatih zaključaka, ocjena i preporuka. Zaključeno je da u 2017. odgovorajuće izvještavanje MUP Crne gore bilo češće i sadržanije dok je takav pristup u 2018. uglavnom izostao a odgovoreno je na zanemarljiv broij izdatih ocjena i preporuka. 

Direktor Direktorata za poslove nadzora MUP Crne Gore, doc. dr Ćupić, je najavio da će se pristup MUP Crne Gore prema ovoj obavezi unaprijediti, da će se redovno održavati konsultacije povodom tekovina građanske kontrole policije a da će se izvještaj o odnosu MUP prema ocjenama i preporukama Savjeta iz 2018. godine sačiniti i dostaviti u najkraćem roku. 

Razgovarano je i o izradi novog Zakona o unutrašnjim poslovima posebno o odredbama koje uređuju rad Savjeta za građansku kontrolu rada policije. Zajednički je konstatovano da se trebaju inovirati određena rješenja kako bi rad Savjeta bio snažnije podržan, unaprijeđena efikasnost, profesionalnost i transparetnost rada i potvrđena koncepcija konstituisanja ovog tijela koja objektivno predstavlja sve segmente crnogorskog civilnog društva.