ODLUKA NUHODŽIĆA JE REFORMSKA I POTVRĐUJE EVROPSKI IDENTITET CRNE GORE

ODLUKA NUHODŽIĆA JE REFORMSKA I  POTVRĐUJE EVROPSKI IDENTITET CRNE GORE
05 Dec

ODLUKA NUHODŽIĆA JE REFORMSKA I POTVRĐUJE EVROPSKI IDENTITET CRNE GORE

Podgorica, 5. decembar 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravlja odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom je konačno omogućena identifikacija svih policijskih službenika. 

Odluka predstavlja odgovoran odnos ministra Mevludina Nuhodžića prema zaključcima i preporukama Savjeta Evrope, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i građanske kontrole policije. 

Preporuke međunarodnih i domaćih tijela vlastima Crne Gore u kontinuitetu se podnose desetak godina, a naročito su aktelizovane nakon protesta u oktobru 2015 kada je, u značajnom broju predmeta koji su uznemirili javnost, izostala identifikacija i procesuiranje odgovornih policijskih službenika koji su bahato, neprofesionalno i protivzakonito postupali prema građanima. Zato Savjet za građansku kontrolu rada policije ističe i pohvaljuje konkretni postupak ministra Nuhodžića jer je na rješavanje ovog pitanja javnost prilično čekala.  

Savjet je od ranije tražio usvajanju jasnih propisa i instrukcija kako bi svi policijski službenici, kroz kombinaciju slova i brojeva, bili označeni na vidljiv način koji će omogućiti nesmetanu i neupitnu, trenutnu ili kasniju, identifikaciju.

Identifikacija službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i Posebne jedinice policije (PJP) predstavlja postupak koji je od izuzetne važnosti za dalji razvoj policijske organizacije i povjerenja javnosti u istu.

Jasna i neupitna identifikacija svih policijskih službenika, u svim profesionalnim i operativnim situacijama, direktno unaprijeđuje bezbjednost građana i poštovanje ljudskih prava, potvrđuje vladavinu prava i funcionisanje institucija i doprinosi prevazilaženju policijske kulture koja je ograničavala demokratski nadzor i tužilačke istrage i generisala negativna raspoloženja javnosti prema policiji.