Odgovornost i integritet: Pregled građanskog nadzora policije u Crnoj Gori

Odgovornost i integritet: Pregled građanskog nadzora policije u Crnoj Gori
15 Jan

Odgovornost i integritet: Pregled građanskog nadzora policije u Crnoj Gori

Podgorica, 13. januar 2017. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije publikovao je novu knjigu pod nazivom “Odgovornost i integritet: Pregled građanskog nadzora policije u Crnoj Gori” u kojoj je predstavljen policijski integritet u 2016. godini kroz prizmu i pregled rada građanske kontrole policije. 

Knjiga potvrđuje intenciju građanske kontrole policije da blagovremeno identifikuje i spriječi neprofesionalno policijsko postupanje i odvratiti policiju od prakse koja je kompromituje i krši ljudska prava. I pored krajnje skromnog budžeta, Savjet je uspio da održi praksu izvještavanja o tome kako policija Crne Gore poštuje ljudska prava. Redovno dokumentovanje postupanja policije predstavlja vodeći doprinos policijskoj istoriografiji i razmatranju pitanja iz istorije nacionalne bezbjednosti. 

Knjiga sadrži i kvalitetnu analizu modela građanskog nadozra policije koji je primijenjen u Crnoj Gori uključujuči identifikaciju svih ograničenja i slabosti ali i prednosti i rezultata građanske kontrole policije, kao pravce daljeg razvoja modela koji treba biti očuvan kao najjednostavniji i najjeftiniji oblik kontrole policije. 

U knjizi je, kroz zasebna poglavlja, predstavljen i rad Savjeta po pritužbama i inicijativama, te doprinos građanske kontrole policije u oblasti zaštite od nasilja u porodici, rodnih pitanja u policiji, odnosa policije i nacionalnih manjina, osoba s invaliditetom i drugih društvenih grupa, te proces konsultacija sa zajednicom i saradnja sa građanskim društvom kao i izdavačka produkcija Savjeta odnosno sve knjige, ukupno njih pet, koje su publikovane u 2016.

Autori knjige su mr Aleksandar Saša Zeković i Zorana Baćović. 

Knjiga je dostupna ovdje.