OBNOVA RADA TIMA NAPREDAK U PRIMJENI INSTANBULSKE KONVENCIJE

OBNOVA RADA TIMA NAPREDAK U PRIMJENI INSTANBULSKE KONVENCIJE
12 Mar

OBNOVA RADA TIMA NAPREDAK U PRIMJENI INSTANBULSKE KONVENCIJE

Podgorica, 12. mart 2024. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije sa posebnim zadovoljstvom je pozdravio i podržao činjenicu da je Vlada Crnbe Gore nedavno obrazovala Operativni tima za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama - https://primorski.me/info/drustvo/vlada-osnovala-operativni-tim-za-borbu-protiv-nasilja-u-porodici-i-nasilja-nad-zenama/ 

Postojanje i djelovanje ovog mehanizma, koji je i proteklih godina postojao i funkcionisao u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), predstavlja značajnu državnu posvećenost implementaciji Instanbulske konvencije i jasan napredak naše države u njenoj implementaciji.

Od osnivanja sličnog mehanizma u okviru MUP, Savjet je insitucionalno, u punopravnom članstvu, bio zastupljen pružajući značajan stručni i iskustveni doprinos uspješnom i proaktivnom radu. Obrazovanju ovog tijela, prethodio je takođe uspješan mehanizam “Konferencije slučajeva o zaštiti od nasilja u porodici” koji je na osnovu preporuke građanskog nazdora policije uspostavljen i funkcionisao je na nivou Centra bezbjednosti Podgorica uz učešće ženskih nevladinih organizacija i ovog Savjeta. 

Savjet je pozvao ministra unutrašnjih poslova gospodina Danila Šaranovića da se gospođa Aida Petrović, inače članica Savjeta, ugledna ženska aktivistkinja sa bogatim, višedecenijskim iskustvom na polju zaštite žrtava nasilja, imenuje, kao predstavnica Savjeta, za članicu vladinog Tima.