NIKŠIĆ: PROVJEREN TRETMAN ZADRŽANIH LICA I USLOVA U KOJIMA BORAVE

NIKŠIĆ: PROVJEREN TRETMAN ZADRŽANIH LICA I USLOVA U KOJIMA BORAVE
14 May

NIKŠIĆ: PROVJEREN TRETMAN ZADRŽANIH LICA I USLOVA U KOJIMA BORAVE

Nikšić, 13. maj 2020. gpdine - Savjet za građansku kontrolu rada policije je provjerio postupanje policijskih službenika i poštovanje prava zadržanih lica u Centru bezbjednosti (CB) Nikšić.

Provjeru odnos apolicije prema episkopu i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve i uslova njihovog zadržavanja izvršili su, u ime Savjeta, predsjednik i član Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković i dr Vladimir Dobričanin. 

Provjera je sprovedena shodno dosadašnjoj praksi građanskog nadzora policije koja se zasniva na standardima Savjeta Evrope odnosno Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT).

Savjet je ocijenio da su policijski službenici postupali profesionalno a u slučaju policijskog pritvora i senzibilisano prema licima koja su sveštenici.

Razgovor je obavljen sa svim zadržanim licima, Njegovim Preosveštenstvom episkopom g. Joanikijem i sveštenicima S.J, N.M, M.V, O.K, D.K, V.B, D.Z. i Ž.R.

Konstatovano je da su sva zadržana lica istakla odgovoran i ljubazan odnos policijskih službenika prema njima.

Savjet je konstatovao da je hitna medicinska pomoć pozvana više puta bez odlaganja, odmah čim je neka od zadržanih osoba zatražila ljekarski pregled. Ljekarska pomoć pružena je trojici sveštenika. 

Savjet je konstatovao da zadržana lica nijesu imala primjedbe na higijenu sanitarnih prostorija. Savjet je iste zatekao u pristojnom stanju sa dovoljnom količinom sapuna i toaletnog papira. 

Sve prostorije su bile osvijetljene, pri čemu one, same od sebe, imaju i kvalitetno prirodno svijetlo.

Video nadzor je dobro funkcionisao.

Prostorije za zadržavanje su bile uredne.

Savjet je konstatovao da se nijedno zadržano lice nije požalilo na pristup pijaćoj vodi. Savjet se upoznao da su kada su htjeli da se piju vodu, zadržana lica su pozivala policijskog službenika da ih odvede u sanitarnu prostoriju. Ipak, Savjet je ocijenio da je neophodno osigurati kvalitetan i stalan pristup pijaćoj vodi u samim sobama za zadržavanje. Savjet je konstatovao da u tri od ukupno četiri prostorije česme nijesu radile. U četvrtoj prostoriji za zadržavanje voda stalno teče (curi). Na tu činjenicu se požalio jedan sveštenik istučući da to ograničava njegov odmor ili koncentraciju. Savjet je ocjenio da je primjedba osnovana.

Ćebad koja su koristila zadržana lica su bila čista. Međutim madraci su bili oštećeni i prljavi.

Svim zadržanim licima je omogućena odgovarajuća ishrana. Državni tužilac je odobrio da se zadržana lica pričeste u službenim prostorijama. Policijski službenici su izašli u susret i po drugim zahtjevima zadržanih lica.

Savjet je registrovao i u slučaju ovih prostorija problem prenatrpanosti i nedostatka kapaciteta. U trenutku posjete zadržano je devet osoba a kapacitet pritvora je sedam kreveta. Dvije osobe su čuvane po kancelarijama, što se ne može smatrati adekvatnim pritvorom, posebno kada se takvim uslovima izložu hronični bolesnici.

Prostor pritvora bez odlaganja treba dodatno obezbijediti i razdvojiti od ostalih organizacionih struktura CB Nikšić. Prostor je trenutno bez ulaznih vrata a nalazi preko puta Interventnog voda.

Savjet ocjenjuje da se osnovni kriterijumi za boravak u policijskom pritvoru u Nikšiću trebaju poboljšati. Da nema posvećenosti i stalnog napora starješina i policijskih službenika CB Nikšić, policijski pritvor bi bio u lošijem stanju. Kako je intencija Savjeta kao nezavisnog tijela da pomogne i podrži obezbjeđenje zadovoljavajućih uslova pritvora u Nikšiću, Savjet poziva Upravu za imovinu da bez odlaganja pristupi popravljanju uslova.

Svi zadržani, uključujući i episkopa, požalili su se na namjeru policije da pri uručenom pozivu za prikupljanje obavještenja u svojstvu građanina budu dovedeni u prostorije policije službenim vozilima policije. Na osnovu konsultovanja svojih pravnih savjetnika, oni su se tome usprotivili tražeći da samostalno pristupe u CB Nikšić. Policija je to i omogućila, pa su episkop i svi sveštenici, sem jednog, samostalno - pješke ili svojim vozilima, došli u službene prostorije policije. Savjet nije prepoznao namjeru policije da prinudno dovede lica jer da je takva namjera postojala u datim okolnostima ona bi bila i realizovana. Savjet ukazuje na odredbe Zakona o krivično postupku, pa preporučuje nadležnim organima da gdje je god moguće, izbjegavaju pozive sa rokom odazivanja “odmah” već treba naznačiti, uz ostalo, vrijeme i mjesto na kojem se treba odazvati. Savjet ukazuje da treba ostaviti neko vrijeme dovoljno da građanin ukoliko želi konsultuje/obezbijedi advokata i samostalno dođe na razgovor (policija nudi prevoz ukoliko je isti potreban). Prinudno se može dovesti lice koje se nije odazvalo pozivu samo ako je u pozivu bilo na to upozoreno.