NIKŠIĆ: PRATI SE POŠTOVANJE PRAVA ZADRŽANIH LICA

NIKŠIĆ: PRATI SE POŠTOVANJE PRAVA ZADRŽANIH LICA
13 May

NIKŠIĆ: PRATI SE POŠTOVANJE PRAVA ZADRŽANIH LICA

Nikšić, 13. maj 2020. gpdine - Savjet za građansku kontrolu rada policije prati po soptvenoj inicijativi postupanje policijskih službenika i poštovanje prava zadržanih lica u Centru bezbjednosti (CB) Nikšić. Savjet nije primio nijednu pritužbu u vezi sa postupanjem policije. 

Savjet je na stalnoj vezi sa načelnikom CB Tihomirom Goranovićem.

Savjet je obaviješten da je u zapisniku obavještenja prkupljenog od sveštenika O.K. njegov pravni zastupnik konstatovao primjedbu na postupanje policijskih službenika prilikom uručenja poziva i dovođenja u službene prostorije. Savjet je s tim u vezi informisan da se sveštenik O.K. odazavo pozivu i samostalno došao privatnim motornim vozilom a ne službenim vozilom policije.

Prostorije za zadržavanje je upravo napustila ekipa Hitne medicinske pomoći (HMP) po zahtjevu sveštenika N.M. Službenici policije reagovali su odmah i HMP je stigla u najkraćem roku. Lice je primilo odgovarajuću terapiju i nastavljen je njegov boravak u prostorijama za zadržavanje. 

Sveštenik S.J. iz zdravstvenih razloga nije saslušan od strane državnog tužioca. Kada se ta aktivnost realizuje policijski službenici će postupati po nalogu tužioca i uz puno poštovanje i zaštitu njegovog zdravlja.

Kako je danas posni dan, svim zadržanim licima biće dostupna i dostavljena posna hrana, a na njihovu molbu državni tužilac je odobrio da se zadržana lica pričeste u službenim prostorijama.

Savjet je obaviješten da je Nj.P. episkopu Joanikiju jedno svešteno lice donijelo sredstva za higijenu. Policijski službenici su izašli u susret i po drugim zahtjevima zadržanih lica.

Predsjednik i član Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković i dr Vladimir Dobričanin, nalaze se u posjeti CB Nikšić.

Savjet je juče neposredno pratio postupanje policijskih službenika OB Danilovgrad na Ostrogu i CB Nikšić ispred Saborne crkve sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Kod oba slučaja je pratio da li policija postupa profesionalno i zakonito, sa intencijom da doprinosi kvalitetnoj komunikaciji i momentalnom otklanjaju eventualnih nesporazuma i povrede prava. 

Na Ostrogu je konstatovana odlična komunikacija policije i bratstva manastira, uz poštovanje međusobno dogovorenih obaveza što uključuje i odgovarajući odnos prema zdravstvenim mjerama koje su i dalje na snazi. Manastirska redarska služba je dobro i odgovorno radila. 

U Nikšiću je evidentirano sve suprotno od iskustva sa Ostroga. Odsustvo komunikacije crkvene opštine i policije a organizovana je nenajavljena litija kroz grad čije održavanje nije bilo ni moguće imajući u vidu važeće propise i protivepidemijske mjere. Događaj se ne može tretirati kao spontano javno okupljanje. Nije registrovano djelovanje redarske službe a prisutni građani uglavnom nijesu imali zaštitnu opremu i nijesu poštovali distancu. U tim okolnostima, što je važno za Savjet, policija nije intervenisala niti primjenjivala sredstva prinude nego kompletan događaj uredno dokumentovala obavještavajući o svemu nadležno državno tužilaštvo. U svim daljim aktivnostima policija je isključivo postupala po nalogu nadležnog državnog tužioca.