NEPROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJE PREMA MAHIRU MILI IZ ULCINJA

NEPROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJE PREMA MAHIRU MILI IZ ULCINJA
28 Dec

NEPROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJE PREMA MAHIRU MILI IZ ULCINJA

Građanin Mahir Mila (1991) iz Ulcinja obratio se pritužbom Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog događaja od 24. novembra 2021.godine kada ga, kako je naveo, zlostavljao policijski službenik I.T.

Savjet je pritužbu uzeo u obradu, istom zadužio, u svojstvu obrađivača i izvjestioca, prof.dr Branislava Radulovića i obratio se Upravi policije da se izjasni na primjedbe.

Savjet je obaviješten da je direktor Uprave policije primjenu policijskih ovlašćenja ocijenio opravdanom i osnovanom.

Savjet je konstatovao da je policijski službenik gospodin I.T. pravilno i profesionalno postupio u dijelu radnji koje je sproveo u odnosu na testiranje vozača i suvozača kontrolisanog motornog vozila i procesuiranja vozača zbog prekršaja zato što je u motornom vozilu na prednjem sjedištu prevozio lice koje je pod uticajem alkohola. 

Savjet je ocjenio da svako kalkulisanje oko prekršajne odgovornosti suvozača i vozača, i u tom pogledu ispravljanje, uključujući i dopisivanje, službene dokumentacije, nije prihvatljivo i i predstavlja profesionalni propust.

Savjet je ocijenio da je policijski službenik gospodin I.T. prilikom kontrole učesnika u saobraćaju obavezan da se ponaša sa dužnom pažnjom, poštovanjem ličnosti i dostojanstva svakog kontrolisanog lica. 

Savjet je ocjenio da je policijski službenik gospodin I.T. neprofesionalno postupao prema građaninu gospodinu Mahiru Mili.

Savjet je preporučio Upravi policije - Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj da se odustane od zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv građanina gospodina Mahira Mile zbog prekršaja iz člana 11. stav 1 Zakona o javnom redu i miru. Podnošenje ovog zahtjeva, u konkretnoj situaciji, Savjet ocjenjuje da se može prepoznati i kao pokušaj tolerisanja zlostavljanja i prikrivanja stvarne odgovornosti za zlostavljanje građanina. Savjet konstatuje da se kao svjedoci kod ovog slučaja prepoznaju samo policijski službenici a ne i građanin, gospodin D.M., koji je svjedočio dijelu događaja.