NASILJE U BERANAMA: SAVJET PROVJERAVA POSTUPANJE POLICIJE

NASILJE U BERANAMA:  SAVJET PROVJERAVA POSTUPANJE POLICIJE
19 Mar

NASILJE U BERANAMA: SAVJET PROVJERAVA POSTUPANJE POLICIJE

Podgorica, 19. mart 2019. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković, na poziv novinara Predraga Tomovića, dao je Radiju Slobodna Evropa (RFE) ovu izjavu: 

Savjet za građansku kontrolu rada policije, na inicijativu svog člana prof. dr Dražena Cerovića, prati i ocijeniće postupanje policije u konkretnom slučaju. 

Savjet je iskazao zabrinutost zbog događaja pri čemu nas je posebno zabrinula činjenica da se nastraji na imovinu i lični integritet građanina motivisani njegovom etničkom pripadnošću. To samo po sebi ukazuje na potrebu da se osnaže aktivnosti na lokalnom nivou koji uključuju jačanje tolerancije, građanske i međuetničke solidarnosti ali i pojačani senzibilitet državnih institucija, naročito tužilaštva s obzirom na rukovodeću ulogu u postupanju policije, da prepoznaju pozadinu i motiv nasilja i imovinskih delikata. 

Svi podaci potrebni za sveobuhvatnu procjenu postupanja policije su zatraženi službenim putem a obavljena je i neposredna konsultacija sa direktorom Upravom policije i načelnikom CB Berane. 

Prema trenutno dostupnim podacima uredno su prijavljeni nasrtaji na imovinu za koje se nadležni tužilac u kontinuitetu izjašnjavao da nema elemenata krivičnog djela a u policijskoj evidenciji, tako tvrde u Policiji, nema prijava po drugom osnovu, što uključuje i prijavljivanje reketiranja i prijetnje po nacionalnoj osnovi. Posljednji slučaj obijanja poslovnog objekta je kriminalističko tehnički obrađen saopšteno je Savjetu iz Policije.

Savjet je obaviješten da je direktor Uprave policije čim je saznao za intenzitet i širinu problema ostvario neposredni kontakt sa građaninom i naložio pojačanu pažnju i aktivnosti tamošnjeg CB Berane.  

Po prvi put je registrovano da se radi o fizičkom napadu i Policija je u tom domenu reagovala efikasno. Protiv odgovornih podnijete su krivične prijave zbog nanošenja teške tjelesne povrede ali, na zahtjev policije, i zbog nasilničkog ponašanja. Prema dostupnim informacijama u ovom trenutku Policiji je naloženo pojačano prisustvo na tom lokalitetu kako bi se poboljšala bezbjednost i ukupan osjećaj lične i porodične sigurnosti građanina. Pojačana kontrola i patroliranje uključilo je i pretres privatnih objekata i privođenje više osoba iz neposrednog komšiluka građanina I.T. ali nije  bilo osnova za njihovo dalje krivično procesuiranje. 

Za građansku kontrolu radav policije u ovom trenutku je važno da se bezbjednost građanina I.T. i njegove porodice  dalje ne može ugroziti na bilo koji način a od načelnika CB Berane za zatraženo do do sjutra dostavi detaljnu informaciju o ukupnim aktivnostima Policije za duži vremenski period. Učiniocima nasilja je određeno tužilačko zadržavanje.

Za izjašnjenje Savjeta je  neophodno da ima kredibilnu informaciju o svim prijavama građanina I.T. i postupanju policije povodom istih kako bi se ocijenilo da li su preduzeta sva policijska ovlašćenja i da li je posrijedi nezainteresovanost i diskriminacija građanina od strane policijskih službenika. 

.... 

Dodatno, Savjet je ostvario i neposredni kontakt sa građaninom I.T. koji je saopštio da problem u kojem se nalazi traje već godinu i po dana. Savjetu je saopštio da neke incidente nije prijavio ali većinu jeste i uvjek je ukazao Policiji  na konkretna lica i da je posrijedi etnički motiv njihovog nasilja. Građanin I.T.  je pohvalio odnos direktora Uprave policije, dr Veselina Veljovića, i  istakao da se nakon njihovog razgovora pristup Policije poboljšao ali da to ipak nije bilo dovoljno jer se na kraju sve završilo i fizičkim napadom. Smatra da je njegov problem od ranije zapostavljen i da se u ranijem periodu osjećao potpunim samim u svojim naporima da zaštiti ličnu i porodičnu bezbjednost i imovinu. Savjetu je saopštio da je odbio bolničko liječenje zbog straha za bezbjednost svoje porodice. Savjet je i po tom pitanju obavio dodatnu konsultaciju sa načelnikom CB Berane, Miodragom Božovićem, kako bi se u potpunosti građaninu garantovala i osigurala bezbjednost. Iz Savjeta je građaninu nagoviješteno da će se od njega zatražiti izjašnjenje na izvještaj CB Berane.