NAPREDAK U PRIMJENI INSTANBULSKE KONVENCIJE

NAPREDAK U PRIMJENI INSTANBULSKE KONVENCIJE
18 Mar

NAPREDAK U PRIMJENI INSTANBULSKE KONVENCIJE

Podgorica, 18. mart 2019. godine - Konferencija “Nasilje nad ženama: primjena Istanbulske konvencije i otpor retrogradnim procesima” održana je danas kroz partnersku inicijativu Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ženske političke mreže i Programa za rodnu ravnopravnost koji sprovode UNDP i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava uz podršku Delegacije EU.

U ime Savjeta za građansku kontrolu rada policije u radu konferencije je učestvovao predsjednik mr Aleksandar Saša Zeković, koji je i član Operativnog tima Ministartstva unutrašnjih poslova (MUP) za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

Zeković je istakao da je formiranje Operativnog tima u okviru MUP došlo u trenutku kada su počeli da registruju brojni zastoji u primjeni Konvencije. Ministar unutrašnjih poslova je preduzeo odlučujući korak formirajući tijelo kojim je osnažen duh i značaj Istanbulske konvencije i nastavljeno pozitivno legitimisanje države Crne Gore u pogledu implementacije ovog međunarodnog ugovora, posebno imajući u vidu otpore, političke i vjerske, koji su prepoznati u zemljama okruženja. Tačno je da pristupanje Crne Gore Konvenciji ima jasnu političku poruku i značaj ali je, u funkcionalnom, praktičlnom, smislu još značajnije to što je kroz ukupan odnos i politiku Vlade kada je riječ o Istanbulskoj konvenciji, stvorena povolja i afirmativna društvena klima koja pogoduje njenoj primjeni u praksi. Rekao bih da je to proizvod zajedničkih napora Vlade, političkih struktira i crnogorskog civilnog društva kazao je Zeković.

“Ustrojstvo i karakter samog Operativnog tima je takvo da se njime ne insistira samo na prvenstvenoi imperativnoj efikasnosti policije već i na djelotvornom krivičnopravnom progonu učinioca nasilja što podrazumijeva šire razmatranje problematike nasilja od uzorka fenomena nasilja do razmatranja prevencije i suzbijanja tog nasilja” saopštio je predsjednik Savjeta.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je zato više puta prepoznao, podržao i pohvalio odlučujući doprinos ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, unaprjeđenju nacionalnih napora i rezultata policije u zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

U Operativnom timu za borbu protiv nasilja i nasilja nad ženama se vodi nacionalni fokusirani dijalog o slučajevima nasilja u porodici na način da se analizira ali i koriguje rad državnih organa, naročito policije. Savjet cijeni da je to bitna karakteristika otvorenosti i odgovornosti crnogorske policije koju ne registrujemo u zemljama okruženja niti kod postupanja drugih državnih organa. 

Savjet je u svom radu naročito analizirao crnogorsku praksu u vezi sa članom 16. Konvencije koji određuje programe preventivne intervencije i programe za rad sa učiniocima nasilja. Zaključeno je da je potrebno pristupiti konkretnijem i fleksibilnijem tumačenju mogućih aktivnosti na koje obavezuje član 16. Istanbulske konvencije i da su u odnosu na postojeću praksu neophodna unaprijeđenja. Postojeća rješenja nijesu dovoljna da zaštite žene od svih oblika nasilja i da se spriječi dalje nasilje u porodici niti je dovoljno istaknuta važnost prevencije i obrazovanja učinioca nasilja (u pogledu sprječavanja daljeg nasilja i izmjene obrazaca nasilnog ponašanja). Uglavnom se aktuelne aktivnosti svode na provođenje zaštitne mjere psihosocijalnog tretmana nasilnika. Savjet je zato preporučio da se u sklopu implementacije člana 16. uvedu servisi savjetovališta za učinioce nasilje i to kako na obaveznoj tako i na dobrovoljnoj osnovi. Na potrebu uspostavljanja i razvijanja savjetovališta ukazuje policijska i sudska statistika i intenzitet problematike nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kroz uspostavljanje savjetovališta pruža se prilika za razvijanje dodatnog parterstva između Vlade i civilnog društva. Značajan dio aktivnosti može biti povjeren specijalizovanim nevladinim organizacijama, što su i iskustva zemalja sa demokratskom tradicijom.