NAPREDAK U POŠTOVANJU LJUDSKIH PRAVA GRAĐANA: TRAJNO ZATVORENE PROSTORIJE ZA ZADRŽAVANJE U OB TIVAT

NAPREDAK U POŠTOVANJU LJUDSKIH PRAVA GRAĐANA:  TRAJNO ZATVORENE PROSTORIJE ZA ZADRŽAVANJE U OB TIVAT
19 Dec

NAPREDAK U POŠTOVANJU LJUDSKIH PRAVA GRAĐANA: TRAJNO ZATVORENE PROSTORIJE ZA ZADRŽAVANJE U OB TIVAT

Tivat, 19. decembar 2019. godine - Prostorije za zadržavanje u Odjeljenju bezbjednosti (OB) Tivat više se ne koriste i tzv. policijski pritvor od 10. decembra 2019. godine se sprovodi u prostorijama za zadržavanje u OB Kotor.

U skladu sa Zaključkom koji je donio Savjet za građansku kontrolu rada policije Odjeljenje bezbjednosti Tivat izvršilo njegovu detaljnu analizu po datim tačkama.

U zaključku je hronološki navedeno postupanje ovog tijela sa posebnim akcentom na poštovanje prava i tretmana gradana zadržanih u policijskim prostorijama uz posebnu promoclju standarda i preporuka Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja (CPT).

U dijelu koji se konkretno odnosi na sprovođenje preporuka CPT u OB Tivat, tj. standardima i materijalno tehničkim uslovima koji vladaju u prostorijama za zadržavanje ovog Odjeljenja bezbjednosti, naglašeno je da se zbog uvažavanja dostojanstva i poštovanja prava građana odustane od korišćenja tih prostorija.

Shodno tome, nakon kolegijuma načelnika Centra bezbjednosti Herceg Novi, održanog 09. 12. 2019. godine, zaključeno je da se od 10. 12. 2019, godine, do daljnjeg neće koristiti prostorije za zadržavanje OB Tivat, a da će se u tu svrhu koristiti prostorije za zadržavanje OB Kotor.

Savjet za građansku kontrolu rada policije konstatuje u konkretnom slučaju odgovoran odnos OB Tivat i načelnika CB Herceg Novi i Uprave policije u cjelini prema pravima i tretmanu građana zadržanih u policijskim prostorijama.

Detaljan odgovor direktora Uprave policije o zatvaranju prostorija za tzv. policijski pritvor u Tivtu dostupan ovdje.