NAPREDAK U IMPLEMENTACIJI ISTANBULSKE KONVECIJE

NAPREDAK U IMPLEMENTACIJI ISTANBULSKE KONVECIJE
10 Nov

NAPREDAK U IMPLEMENTACIJI ISTANBULSKE KONVECIJE

Podgorica, 10. novembra 2018. godine - Ministar rada i socijalnog straranja, Kemal Purišić, uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se u Koordinacioni odbor za koordinaciju, sprovođenje, praćenje i procjenu politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja obuhvaćenih Istanbulskom konvencijom uključe i predstavnici nevladinih organizacija (NVO) specijalizovanih za zaštitu od nasilja u porodici.

Savjet je, sredinom godine, prepoznajući značajno iskustvo Vlade u saradnji sa nevladinom sektorom u kreiranju i primjeni javnih politika, uputio preporuku da se u postojeći Koordinacioni odbor koji prati primjenu Istanbulske konvencije uključe i organizacije civilnog društva. 

Ministar Purišić se odgovorno odnio prema izdatoj preporuci i uputio je javni poziv NVO sektoru da imenuju dva/dvije člana_ice u ovo važno tijelo zbog čega Savjet njegov postupak javno ističe i pohvaljuje. 

Takođe, Savjet koristi priliku da reafirmiše i svoju drugu, suštinsku važnu, preporuku da se pristupi konkretnijem i fleksibilnijem tumačenju mogućih aktivnosti na koje obavezuje član 16. Istanbulske konvencije. 

Postojeća rješenja nijesu dovoljna da zaštite žene od svih oblika nasilja i da se spriječi dalje nasilje u porodici niti je dovoljno istaknuta važnost prevencije i obrazovanja učinioca nasilja u pogledu sprječavanja daljeg nasilja i izmjene obrazaca nasilnog ponašanja. Uglavnom se aktuelne aktivnosti svode na provođenje zaštitne mjere psihosocijalnoog tretmana nasilnika. 

Savjet je, zato, preporučio da se u sklopu implementacije člana 16. uvedu servisi savjetovališta za učinioce nasilje i to kako na obaveznoj tako i na dobrovoljnoj osnovi. Na potrebu uspostavljanja i razvijanja savjetovališta ukazuje policijska i sudska statistika i intenzitet problematike nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Kroz uspostavljanje savjetovališta pruža se prilika za razvijanje dodatnog parterstva između Vlade i civilnog društva. Značajan dio aktivnosti može biti povjeren specijalizovanim NVO, što su i iskustva zemalja sa demokratskom tradicijom.

Povodom ove preporuke iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su kratko odgovorili “da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se na najbolji način implementirala Istambulska konvencija”.

Savjet za građansku kontrolu rada policije realizuje poseban program “Zaštita od nasilja u porodici” u sklopu kojeg se pojačano prati materija nasilja nad ženama i nasilja u porodici.