NAPORI PROTIV ORGANIZOVANJA BORBI PASA U CRNOJ GORI BIĆE UNAPRIJEĐENI

NAPORI PROTIV ORGANIZOVANJA BORBI PASA  U CRNOJ GORI BIĆE UNAPRIJEĐENI
05 Jun

NAPORI PROTIV ORGANIZOVANJA BORBI PASA U CRNOJ GORI BIĆE UNAPRIJEĐENI

Podgorica, 4. jun 2019. godine - U sjedištu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBH) je održan tematski sastanak na kojem je razmatrana problematika organizovanih borbi pasa u Crnoj Gori

Učešće su uzeli predstavnici UBH, Uprave policije - Centra bezbjednosti (CB) Podgorica, Savjeta za zaštitu životinja Vlade Crne Gore i nevladine organizacije (NVO) “Korina Animals”. Sastanak je organizovan na osnovu preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije koji se založio za snažnije povezivanje nadležnih institucija, uključujući i Policiju, i civilnog društva.

Detaljan i posvećen razgovor je označio početak saradnje pomenutih institucija i ove NVO koja je ovog marta otpočela kampanju protiv borbi pasa u Crnoj Gori. Ranije, Savjet za građansku kontrolu rada policije  je organizovao sastanak načelnika i službenika CB Nikšić i tima “Korina Animals”  kako bi se osnažile aktivnosti Policije protiv ove pojave na području opštine Nikšić.

Na sastanku u UBH je ukazano da je potrebna izmjena zakonske regulative u dijelu pooštravanja kaznene politike za organizovanje i učešće u borbama između pasa, kao i uključivanje drugih nadležnih institucija u čitav proces.

Borbe pasa u našoj zemlji su i dalje aktuelne i dešavaju se i češće nego što mislimo. Međutim, bez pravovremenih informacija teško je počinioce zateći na djelu i samim time i dokazati da je neko počinio ovo djelo.  

Ono što borbe pasa izdvaja iz ostalih aktivnosti u korpusu zlostavljanja i mučenja životinja jeste što su počinioci gotovo uvijek ljudi iz kriminalnog miljea, kojima je ovo dodatni način za sticanje profita, te postaju jako vješti u tome da zaštite svoj biznis. Međutim, insajdera ima uvijek, pa i u ovom zatvorenom krugu ljudi, a informacije koje se dobijaju od njih su dragocjene.

Građani se često ustručavaju da prijave svoja saznanja, i ne bez razloga, ali zbog ove kampanje i posvećenosti koju su iskazali predstavnici nadležnih institucija na ovom sastanku, NVO "Korina Animals" je pozvala građane da ih kontaktiraju uvijek kada imaju informacije koje mogu biti od koristi u procesuiranju lica koja na bilo koji način učestvuju u borbama pasa, uz potpuno garantovanje anonimnosti od strane naše organizacije i nadležnih institucija. 

Građani se ovoj NVO mogu obratiti putem društvenih mreža Facebook i Instagram (Korina Animals) ili putem emaila