NAKON SKANDIRANJA “VI STE NAŠA BRAĆA” I APLAUZA, USLIJEDILA BRUTALNOST POLICIJE

NAKON SKANDIRANJA “VI STE NAŠA BRAĆA” I APLAUZA, USLIJEDILA BRUTALNOST POLICIJE
12 Sep

NAKON SKANDIRANJA “VI STE NAŠA BRAĆA” I APLAUZA, USLIJEDILA BRUTALNOST POLICIJE

Medicinska sestra gospođa R.G (1965), posredstvom aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, obratila se pritužbom Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog primjedbi na postupanje policije.

“Noć između 4. i 5. septrembra bila je besana za sve Cetinjanke i Cetinjane, ali i ljude koji su posjetili naš grad. Bila sam kući kad su se čule razne sirene i zabrinuta malo prije 5 ujutro, petog septembra, krenula sam ka centru grada. Nijesam bila jedina, mnogo ljudi, sa vjerovatno istim ili sličnim mislima, zaputilo se ka Njegoševoj ulici i Trgu. Trg je bio pun ljudi, starih i mladih, i uglavnom su svi stojali mirno, zabrinutih pogleda. U jednom momentu, dio naše policije skinuo je kacige. Nastupilo je skandiranje "Vi ste naša braća" i aplauz svih prisutnih” navela je R.G. u pritužbi.

“Već sljedećeg trenutka osjetila sam bol, gušenje i polako sam počela da gubim svijest.  Naredno čega se sjećam je grupa momaka koja pokušava da me osvijesti, poliva me vodom i doziva. Nalazim se udaljeno od trga, u obližnjem portunu” navela je u pritužbi gospođa R.G. sa Cetinja. 

“Objasnili su mi da sam izgubila svijest, te da su me oni ponijeli do tu kako bi mi pomogli, i da ne bih stradala. U tom trenutku, nailazi doktorka koja vidi da sam ranjena i koja me na licu mjesta previja i upućuje u hitnu. Pod velikim šokom i izraženim stresom, poslušala sam savjet i prihvatila da me odvedu do hitne. Oči je bilo teško držati otvorenim od suza i bola. Objasnili su mi da je to od suzavca. U hitnoj su me previli i konstatovali da sam pogođena sa gumenim mecima na dva mjesta. Rekli su da je sreća što neka od proširenih vena, s čim imam hronične probleme, nije pukla, jer bi to izazvalo veliko krvarenje, s mogućim fatalnim posljedicama, a rane su bile blizu. Rane jos uvijek nijesu zarasle, a nije ni prošlo zujanje u ušima. Rekli su da je možda od šok bombe, možda od pada. Sve u svemu, sigurno da sam prošla bolje nego mnogi te noći, koji su prošli sa oštećenjem vida i kože” kazala je podnositeljka pritužbe. 

“Kao medicinskoj radnici, neopisivo mi je teško palo da gledam povrijeđene ljude oko sebe” naglasila je u obraćanju građanskom nadzoru policije gospođa G.

“Stajala sam mirno, krenuo je aplauz, nijesam ni mogla posumnjati da će uslijediti takvo ponašanje policije, takva brutalnost i napad na svoje štićenike koji su im u tom trenutku pjevali i slali ljubav” kazala je podnositeljka pritužbe.

“Ovim putem želim da prijavim prekomjerenu upotrebu sile i prekoračenje ovlašćenja policijskih službenika, koji su petog septembra bili na Trgu kralja Nikole, na Cetinju, i bačali suzavac, šok bombe, i pucali na okupljani narod gumenim mecima, čija upotreba, kako mi je objašnjeno, nije dozvoljena u mojoj državi Crnoj Gori” zaključila je podnositeljka i zatražila da u postupku ne bude tretirana pod punim identitetom.