NA IZLAZU SA JAVNIH PARKIRALIŠTA POSTAVITI ZNAK: “MOLIMO, VEŽITE SE”

NA IZLAZU SA JAVNIH PARKIRALIŠTA  POSTAVITI ZNAK: “MOLIMO, VEŽITE SE”
14 Jan

NA IZLAZU SA JAVNIH PARKIRALIŠTA POSTAVITI ZNAK: “MOLIMO, VEŽITE SE”

Podgorica, 14. januar 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, u sastavu mr.sc. Aleksandar Saša Zeković, doc.dr Branislav Radulović, prof. dr Dražen Cerović, dr Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić, razmotrio je, po sopstvenoj inicijativi, određena pitanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Savjet je, krajem 2018, pokrenuo novi program u sklopu kojeg prati i razmatra primjenu Zakona o bezjednosti saobraćaja na putevima. S tim u vezi postepeno se razvija odgovarajuća komunikacija sa Upravom policije, lokalnim samoupravama i drugim nadležnim organima.  

Savjet se, u kontekstu implementacije člana 24 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, interesovao kod direktora Policije za podatke o registrovanim izvršenim prekršajima u periodu od 1. januara 2018. do 15. decembra 2018. godine.

Uprava policije je obavijestila Savjet da je, u tom periodu, izdato 38.072 prekršajna naloga vozačima i/ili putnicima u motornom vozilu koji u saobraćaju na putu nijesu koristili sigurnosni pojas na način koji je predvidio proizvođač vozila.

Takođe, Savjet je informisan da je, u istom periodu, izdato 712 prekršajnih naloga vozačima koji u putničkom vozilu nijesu posjedovali jedan odgovarajući prsluk sa svjetlosno reflektujućim osobinama, a u teretnom vozilu ili autobusu dva takva prsluka, kada su učestvovala u saobraćaju.

Savjet ocjenjuje da Uprava policije, kroz brojne kampanje i svakodnevnu primjenu policijskih ovlašćenja, preventivno i represivno, preduzima ozbiljan napor da kod svih učesnika u saobraćaju izgradi svijest o neophodnoj upotrebi sigurnosnog pojasa. Konkretne aktivnosti policijskih službenika, Sektora opšte nadležnosti i Uprave policije u cjelini zaslužuju pohvalu i podršku. Važno je pomoći Policiji i drugim nadležnim subjektima da nastave sa razvijanjem i drugih strategija koje će stimulativno uticati na unaprijeđenje kulture i bezbjednosti u saobraćaju. 

Savjet je preporučio Upravi policije da se kod lokalnih samouprava založi za postavljanje odgovarajućeg obavještenja, u formi znaka ili podsjetnika, na izlazu sa parkirališta o obavezi upotrebe sigurnosnog pojasa u vozilu. Međunarodna iskustva potvrđuju da takav znak doprinosi povećanju upotrebe sigurnosnog pojasa i bezbjednosti u saobraćaju. 

Savjet je pozdravio napore direktora Policije i pozvao ga da nastavi da promoviše upotrebu sigurnosnog pojasa kod svih policijskih službenika kada prilikom obavljanja redovnih službenih zadataka učestvuju u saobraćaju. Savjet očekuje da se ne tolerišu izgovori i opravdanja, čak i onda kada se govori o efikasnosti u izvršavnaju zadataka. To je naročito važno zbog njihove bezbjednosti ali i zbog vidljivosti u javnosti i zastupanja ovog saobraćajnog pravila. 

Savjet je sa preporukom, između ostalih, upoznao Zajednicu opština Crne Gore, Auto-moto savez Crne Gore i Nacionalni biro osiguravača Crne Gore. 

Integralni tekst preporuke Savjeta dostupan ovdje.