MONITOR INTERVJU: SAVJET POTVRDIO ISPRAVAN LJUDSKOPRAVAŠKI PUT

MONITOR INTERVJU: SAVJET POTVRDIO ISPRAVAN LJUDSKOPRAVAŠKI PUT
29 May

MONITOR INTERVJU: SAVJET POTVRDIO ISPRAVAN LJUDSKOPRAVAŠKI PUT

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković dao  je intervju nezavisnom crnogorskom neđeljniku “Monitor”. U razgovoru sa novinarkom Milenom Perović Korać, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije je govorio o postupanju policije tokom litija i proslave Dana Nezavisnosti, primjeni policijskih ovlašćenja tokom pandemije COVID-19. Odgovorio i na optužbe da je postao portparol dr Veselina Veljovića, direktora Uprave policije i osvrnuo na hapšenje episkopa i sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke. Govorio je o odnosu policije prema suočavanju s prošlošću i o tome kakav je odnos Skupštine i Vlade Crne Gore prema građanskom nadzoru policije. 

Intervju sa predsjednikom Savjeta je objavljen u štampanom izdanju “Monitora”, od petka, 29. maja 2020. godine, pod nazivom “Kritikuju nas i vlast i opozicija”, strane 18, 19, 20 i 21, autorka Milena Perović - Korać,  kao i na ovom linku a mi ovdje prenosimo njihov integralni razgovor odnosno odgovore na sva pitanja: 

 

MONITOR: Savjet je nakon proslave dana državnosti zatražio od direktora Uprave policije Veselina Veljovića da saopšti da li je tog dana bilo hapšenja, obzirom da su se pojavili snimci na kojima se vide javna okupljanja, koja su u to vrijeme još zabranjena. Da li ste dobili odgovor? 

Zeković: Nakon dvije požurnice, dobili smo podatak za koji osnovano sumnjamo da objektivno ne održava stanje sa terena. Obaviješteni smo da su policijski službenici podnijeli krivične prijave protiv tri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivična djela protiv zdravlja ljudi. U pogledu rasvjetljavanja tuče u Nikšiću ocijenili smo da je policija postupala bez ijedne rezerve, brzo i efikasno kao i kod napada na pravoslavnog sveštenika u Baru. 

 

MONITOR: Da li, po vama, činjenica da nema hapšenja zbog javnog okupljanja tokom dana državnosti, dok se zbog istog  hapse  predstavnici Mitropolije, govori o selektivnoj primjeni zakona od strane policije? Takvih primjera je još. 

Zeković: Savjet za građansku kontrolu rada policije ne pristaje na manipulacije “događanje naroda” kada su u pitanju vjerske svetkovine, kao ni na “ spontano događanje mladosti” kada je riječ o proslavi Dana Nezavisnosti. Naša je odgovornost da podržimo policiju u neselektivnom postupanju ali i obaveza da je prozovemo ukoliko nije dosljedna u primjeni zakona. Ne možemo još uvijek reći konačnu ocjenu iz razloga što smo Upravi policije ukazali i na određene snimke, posebno na onaj sa mauzoleja na Lovćenu, povodom kojih nam još nije odgovoreno. Mogu konstatovati da se nijesmo štedjeli da proaktivnim i preventivnim djelovanjem spriječimo povredu prava, neselektivnu primjenu zakona ali i da podržimo i pomognemo profesionalni rad policijskih službenika kako bi se odbacile kvalifikacije da je crnogorska policija zapravo partijska policija. 

 

MONITOR: Kakav je nalaz Savjeta o postupanju poliicije otkako je proglašena pandemija? Da li ste i koja sve prekoračenja konstatovali? 

Zeković: U uslovima bitnog zadiranja u građanske slobode, usljed protivepidemijskih mjera, pristupili smo aktivnom praćenju poštovanja ljudskih prava pri postupanju policije. Naročita je pažnja posvećena tretmanu uhapšenih građana. Tokom intenzivnog postupanja, policija se generalno ponašala odgovorno i profesionalno. Ipak, registrovali smo slučaj prekoračenja ovlašćenja, prebijanje mladića u Pljevljima. Uočili smo i određene greške policije kao posljedicu neprofesionalnog postupanja zdravstveno-sanitarnih inspektora. Vjerujemo da će se o tome više govoriti, posebno od strane Ombudsmana. Vlada Crne Gore je, preko svoje Uprave za imovinu, potpuno zanemarila uslove za boravak osoba lišenih slobode. Zbog loših uslova i prenatrpanosti u pritvoru smo često i oštro reagovali, rekao bih opravdano i sa priličnim uspjehom. Jedini smo bez zadrške prozivali državno tužilaštvo zbog prekomjernog zadržavanja građana koji krše zdravstvene propise. Pokazano je nerazumijevanje prema stvarnim kapacitetima i uslovima policijskog pritvora. Zadražni građani su bili bez bitnijih primjedbi na postupanje osoblja u policijskom pritvoru što je značajan napredak u radu policije. 

 

MONITOR: Pojedine opozicione partije optužile su Savjet da je postao PR direktora policije Veselina Veljovića. Kako vidite te optužbe? 

Zeković: Takve optužbe nijesu realne niti objektivne. U kontinuitetu našeg djelovanja smjenjuju se primjedbe vlasti i dijela opozicije, onako kako im odgovara u datom političkom trenutku. To je na neki način i potvrda ispravnog ljudskopravaškog puta. Oprezni smo u djelovanju i predstavljamo pouzdan izvor o kršenju ljudskih prava. Savjet je osmišljen da bude nebirokratski i brzi odgovor na navode o policijskoj torturi. Do sada nijesmo pogriješili u nijednoj izdatoj ocjeni. Trenutak je da se otvoreno kaže da je obmana postala političko-pragmatični i medijski okvir i određeni opozicioni faktori su podlegli manipulacijama a neki ih namjerno produkuju. Ugledni mediji ne bi trebalo baš sve navode da uzmu za ozbiljno. Naročito kada takve optužbe dolaze iz struktura koje podstiču lažne vijesti. Opozicione partije sa “pregnantnim”prosrpskim predznakom po logici svog bivstovanja i modelu političkog ponašanja sve ono što ide u korist Crne Gore i njene institucionalne izgrađenosti i snage, proglašavaju za loše i nedemokratsko. Pri tome, apstrahuju svoje pro-miloševićevsko nasljeđe i dokazano neprijateljski stav prema državi Crnoj Gori. U tome prepoznajem i namjeru da slome građanski nadzor policije koji se dokazao kao saveznik građana i legitimisao kao najaktivni mehanizam zaštite od torture.

 

MONITOR: U tom svjetlu iste partije vidjele su i napuštanje Savjeta od strane Vladimira Dobričanina. I sam Dobričanin je konstatovalo da je “postalo besmisleno boriti se kroz Savjet”, osuđujući hapšenje sveštenika.

Zeković: Djelujući mnogo iznad stvarnih kapaciteta, Savjet je u cjelini činio sve što smo mogli i znali da podržimo kulturu odgovornosti u policiji i njeno profesionalno i demokratsko djelovanje i objektivno se postavimo prema svakom događaju i kriznoj situaciji. Sve ocjene, zaključci i preporuke usvojene su jednoglasno. Tekovine našeg rada postaju dio svakodnevne policijske prakse. Prepoznajemo da je to u interesu građana i tu vidim smisao daljeg rada. Odnosi u Savjetu su zasnovani na poštovanju i uvažavanju međusobnih različitosti, pri čemu sam naročito imao zaštitnički odnos prema činjenici da je Dobričanin potpredsjednik političke stranke. To se pokazalo pogrešnim. Ostavka u Savjetu predstavlja dio šire političke akcije koja je već izgubila smisao i značaj. Namjera je bila da se nastavi sa destabilizacijom crnogorskog društva i da se kompromituju preostale institucije. Tekst ostavke koju je podnio dojučerašnjim drugovima i kolegama, a sasvim drugi tekst javnosti, dovoljno govori sam za sebe. Izašli smo sa detaljnim nalazom o postupanju policije prema sveštenicima u Nikšiću. Konstatovali smo profesionalan i senzibilisan odnos policijskog pritvorskog osoblja prema njima i ponovo ukazali na loše uslove u pritvoru. Recimo, u tri od ukupno četiri prostorije česme nijesu radile. U četvrtoj prostoriji za zadržavanje voda stalno curi. Na tu činjenicu se požalio jedan sveštenik istučući da to ograničava njegov odmor i koncentraciju. Savjet je ocjenio da je primjedba osnovana. Svim zadržanim licima je omogućena odgovarajuća ishrana a odobreno je i pričešće i dobijanje blagoslova u službenim prostorijama. Registrovali smo i problem prenatrpanosti. U trenutku posjete zadržano je devet osoba a kapacitet pritvora je sedam kreveta. Dvije osobe su čuvane po kancelarijama, što se ne može smatrati adekvatnim pritvorom, posebno kada se takvim uslovima izlažu hronični bolesnici, a među zadržanim sveštenicima ih je bilo. Savjet je prepoznao propust postupajućih policijskih službenika kod insistiranja na dovođenju sveštenika službenim vozilima policije. Ukazali smo na odredbe Zakona o krivičnom postupku i preporučili nadležnim organima da gdje je god moguće, izbjegavaju pozive sa rokom odazivanja “odmah” već treba naznačiti, uz ostalo, vrijeme i mjesto na kojem se treba odazvati. Savjet je ukazao da treba ostaviti neko vrijeme dovoljno da građanin, ukoliko želi, obezbijedi advokata i samostalno dođe na razgovor a policija nudi prevoz samo ukoliko je isti potreban. Prinudno se može dovesti lice koje se nije odazvalo pozivu i samo ako je u pozivu bilo na to upozoreno. 

 

MONITOR: Ovogodišnje obilježavanje godišnjice deportacije po prvi put je proteklo uz prisustvo policijskih zvaničnika, kako to ocjenjujete?

Zeković: Jedno od važnijih pitanja za izgradnju i potvrdu kredibiliteta crnogorske policije jeste njeno suočavanje sa sopstvenom prošlošću. Ovogodišnjoj komemoraciji, u ime Uprave policije, je prisustvovao načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi. To je prvo zvanično prisustvo policijskog starješine od kada se njeguje pamćenje na ovaj zločin. To je važan i ohrabrujući korak policije. Nevladine organizacije i Savjet nastavljaju sa zastupanjem ove teme kako bi se na toj lokaciji postavio spomenik sjećanja a direktor policije svojim prisustvom uputio izvinjenje zbog učešća policije u nezakonitim hapšenjima izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

 

MONITOR: Da li ste zadovoljni odnosom izvršne vlasti prema Savjetu?

Zeković: Savjet zaslužuje bolje uslove za rad i veću podršku Skupštine i Vlade. Posebno nam je otežan prijem građana. Neprihvatljivo je da to radimo izvan našeg sjedišta, u privatnoj režiji članova Savjeta. Od osnivanja Savjeta nijesu vodili računa o jačanju naših kapaciteta i o podršci našem terenskom radu. Budžet Savjeta je gotovo isti već deset godina. Posebno je važno građanskom nadzoru omogućiti da prati, ocjenjuje i učestvuje u planiranju i evaluaciji policijskih obrazovnih programa i obuka. Ozbiljno razmišljam da kroz svoju ostavku skrenem pažnju donosilaca odluka u ovoj zemlji prema ukupnom statusu Savjeta. Vjerujem da će to imati smisla.