MITROPOLIT SE POŽALIO NA ODNOS GRANIČNIH POLICAJACA PREMA SVEŠTENSTVU I MONAŠTVU SPC

MITROPOLIT SE POŽALIO NA ODNOS GRANIČNIH POLICAJACA PREMA SVEŠTENSTVU I MONAŠTVU SPC
03 Mar

MITROPOLIT SE POŽALIO NA ODNOS GRANIČNIH POLICAJACA PREMA SVEŠTENSTVU I MONAŠTVU SPC

Podgorica, 3. mart 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije primio je i uzeo u rad pritužbu pravoslavnog arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

                U pritužbi je istaknuto da se već neko vrijeme na graničnim prijelazima Crne Gore sprovodi “svojevrsna neposredna diskriminacija” sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i pravoslavnih sveštenika i monaha koji dolaze u Crnu Goru iz drugih država iz pokloničkih razloga svetinjama. Navedeno je da se oni bez ikakvog razloga zadržavaju na graničnim prijelazima i “samo se njima” vrše pretresi motornih vozila.

                Iz SPC su naveli da ne spore službenicima Sektora granične policije obavezu da obavljaju i sprovode službene mjere i radnje, ali da primjećuju da se radi o politički i anticrkveno motivisanim aktivnostima, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pri čemu je, navodi se u pritužbi, samo jedna grupa lica - pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, označena kao državno opasna i prema njoj se diskriminatorno postupa.

                U pritužbi je ukazano na navodno postupanje policije prema episkopu Budimljansko-nikšićkom Joanikiju. Kako u prilogu nije dostavljen zapisnik Uprave policije na koji se podnosilac poziva, Savjet je pozvao podnosioca da kompletira pritužbu.

                Mitropolit Amfilohije je pozvao Savjet da ovo pitanje diskutuje na svojoj sjednici “kako bi se ovakve diskriminatorne aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu prekinule”.

                Savjet je od Uprave policije zatražio detaljno izjašnjenje.

                Obrađivač i izvjestilac po ovom predmetu je mr Aleksandar Saša Zeković.