MINISTAR PREPOZNAO MOGUĆE OPASNOSTI ZBOG OPSTRUIRANJA DEMOKRATSKOG NADZORA NAD RADOM POLICIJE

MINISTAR PREPOZNAO MOGUĆE OPASNOSTI ZBOG OPSTRUIRANJA DEMOKRATSKOG NADZORA NAD RADOM POLICIJE
25 Jul

MINISTAR PREPOZNAO MOGUĆE OPASNOSTI ZBOG OPSTRUIRANJA DEMOKRATSKOG NADZORA NAD RADOM POLICIJE

Podgorica, 25. jul 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije ponovo je razmatrao postupanje službenika Interventne jedinice Centra bezbjednosti (CB) Podgorica ispred ugostiteljskog objekta “Zeppelin” u Podgorici, analizirajući preduzete službene mjere i radnje tim povodom.

Podjsećamo, građani su Savjetu dostavili dva snimka na kojima je dokumentovano postupanje policije u centru Podgorice, ispred lokala "Zeppellin". Savjet je odmah ostvario komunikaciju sa Upravom policije a snimke dostavio na dalje postupanje.[1] 

Uprava policije se javno oglasila i saopštila da su građani sa snimka, Vaso Đurašević i Franjo Nikolić, vrijeđali i psovali policijske službenike i zato su prema njima primijenjena sredstva prinude. Na snimku se vidi jedna radnja prilikom primjene sredstava prinude koja nije primjerena i zato će prema tom policijskom službeniku biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje, najavljeno je iz Uprave policije.[2]

Savjet je konstatovao da je Uprava policije saopštila identitet građana ali ne i postupajućih policijskog službenika što je ocijenjeno kao propust i potvrda neravnopravnog tretmana.

Savjet je ocjenio da su dvojica službenika Interventne jedinice Stanice policije (SP) za Javni red i mir CB Podgorica, nepoznatog identiteta a čije su radnje dokumentovane na snimku, neprimjereno i neprofesionalno postupali prema građanima.[3]

Uprava policije je informisala Savjet da su službenike CB Podgorica, pri kraju izvođenja operativne akcije „Racija", ometali i omalovažavali građani Vaso Đurašević i Franjo Nikolić, koji su tom prilikom lišeni slobode od strane službenika Interventne jedinice, upotrebom fizičke snage i sredstava za vezivanje. Protiv njih je podnijet Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenog prekršaja iz člana 11 Zakona o Javnom redu i miru - ometanje ili omalovažavanje službenog lica. Policija je shodno naredbi Osnovnog suda u Podgorici, izuzela uređaj za snimanje video zapisa. Pored video snimka, tužilaštvu je dostavljena prikupljena dokumentacija, kao i spisak policijskih službenika koji su učestvovali u akciji „Racija", na ocjenu i dalje odlučivanje.

Savjet je konstatovao da se pruženi odgovor u bitnom razlikuje od javnog saopštenja Uprave policije. Uprava policije je javno saopštila da je registrovano neprofesionalno postupanje policijskog službenika i da će isti adekvatno biti procesuiran. Od tada se Savjet interesuje za identitet tog službenika i informaciju o pokretanju disciplinskog postupka. Savjet je jasno ukazao da aktivnosti koje preduzima nadležni tužilac nemaju veze, ne utiču i neosporavaju obavezu da se utvrdi identitet i pokrene disciplinski postupak.

Kako je policijska administracija ćutala, Savjet je sa konkretnim postupkom upoznao ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića, čiji rad Savjet u cjelini uvažava i podržava, uz očekivanje da osigura učešće Policije u konkretnom postupku.

Nakon obraćanja ministru unutrašnjih poslova ostvaren je određeni napredak pa je Savjetu konačno dostavljen spisak postupajućih policijskih službenika. Savjet takav doprinos ministra unutršanjih poslova ocjenjuje važnim jer je od suštinske važnosti da se obustavi praksa ignorisanja i opstruiranja demokratskog nadzora.

Stanica za javni red i mir CB Podgorica informisala je MUP da nisu uspjeli identifikovati policijske službenike koji su neprofesionalno postupali navodeći imena svih angažovanih policijskih službenika lntervente jedinice CB Podgorica: M.T, Z.M, L.S, V.K, L.J, D.M, D.S, D.Š, S.Ć, A.Š, R.V, Ž.M, D.R, V.Đ, G.K,V.M. i L.Se, kao i službenika Posebne jedinice policije N.J, A.Š, Ž.J. i M.T. Svi oni su, do jednog, negirali povezanost sa konkretnim događajem. Informacijom se podsjeća da policijski službenici dali izjave u ODT u Podgorici dok je na okolnosti utvrđivanja odgovornosti policijskih službenika CB Podgorica uzeto 17 izjava iz kojih nije bilo moguće utvrditi odgovornost određenog službenika, kao ni uvidom u video zapis.

Savjet blagovremeno ističe prema javnosti svoju zabrinutost što Uprava policije opet ne želi da efikasno istraži incident, utvrdi identitet službenika koji neprofesinalno postupaju prema građanima i sankcioniše ih. Savjet ocjenjuje da takav pristup Uprave policije onemogućava reformu i šteti ugledu Policije.

Savjet je ponavio svoj zahtjev prema vd direktora Uprave Policije da naloži iniciranje disciplinskog postupka protiv službenika koji su neprofesionalno postupali prema građanina što je i prepoznato na video snimku. Vršilac dužnosti direktora Uprava policije od 3. jula 2018. godine ignoriše i nije odgovorio na poslednji dopis iz građanske kontrole policije. Savjet je ocijenio da je takvo postupanje neprihvatljivo i neprofesionalno.

 

[1] Prvi postupak, guranje građanina, bez razloga, je na prvoj munuti, pa zatim na samom kraju, nakon minutaže 1.30, udaranje drugog građanina kojeg službenici odvode jer je lišen slobode. Na drugom snimku nijesu registrovane nepravilnosti. Dostupno na linku

[2] Integralno saopštenje Uprave policije dostupno ovđe.

[3] Integralni tekst zaključka i ocjena Savjeta, broj 12/29-18 od 14. maja 2018, dostupan na ovom linku.