MIŠLJENJA IZ CIVILNOG DRUŠTVA: KOORDINIRANA REPRESIJA SLOBODE IZRAŽAVANJA

MIŠLJENJA IZ CIVILNOG DRUŠTVA: KOORDINIRANA REPRESIJA SLOBODE IZRAŽAVANJA
30 Jan

MIŠLJENJA IZ CIVILNOG DRUŠTVA: KOORDINIRANA REPRESIJA SLOBODE IZRAŽAVANJA

Podgorica, 30. Januar 2020. godine - Crnogorske nevladine organizacije ukazale su na ugrožavanje slobode izražavanja hapšenjem i kažnjavanjem građana zbog isticanja zastava i objava na društvenoj mreži Facebook. 

U cilju podsticanja diskusije i debate o tom pitanju, posebno u svijetlu postupanja policije, prenosimo stajališta iz Akcije za ljudska prava i Instituta Alternativa.

Akcija za ljudska prava (HRA) je upozorila na učestalu primjenu restriktivnih odredbi Krivičnog zakonika i Zakona o javnom redu i miru u Crnoj Gori protivno standardima slobode izražavanja koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima.

Akcija za ljudska prava je apelovala na policiju i državne tužioce da se pridržavaju međunarodnih standarda i štite slobodu izražavanja koja je od suštinskog značaja za demokratiju. Građani u demokratskom društvu imaju pravo da na osnovu različitih stavova i informacija iz različitih izvora sagledaju stvarnost i zauzmu stav, bez paternalističke državne cenzure.

Detaljnije o tome ovdje.

Predsjednik Instituta Alternativa Stevo Muk izjavio je da je siguran da bi snižavanju tenzija doprinijela odluka Vlade da se sa mnogo više obzira i pažnje koriste policijska ovlašćenja i prilazi pitanjima slobode izražavanja i medijskih sloboda. Detaljnije o tome ovdje