MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA
15 Jun

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD STARIJIM OSOBAMA

Podgorica, 15. jun 2020. godine - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, Savjet za građansku kontrolu rada policije je ukazao da je potrebno osnažiti i inovirati aktivnosti kako bi se unaprijedio i poboljšao osjećaj sigurnosti starijih građana u njihovom komšiliku i u njihovim domovima.

U svojoj dosadašnjoj praksi, Savjet najčešće registruje zlostavljanje i nasilje nad starijim osobama od strane mladih delikvenata. Starije osobe su se direktno ili preko nevladinih organizacija najčešće žalili na reakciju policije na postupke mladih koji se najčešće odlučuju da ih psihički zlostavljaju.

Savjet je zadovoljan što je, praćenjem rada i izdatim preporukama, uspio da osnaži kontakt policijskih službenika i građana starije dobi i što su, u tom kontekstu, intenzivirale aktivnosti policije prema maloljetnim delikventima, posebno kako bi se i u njihovom okruženju stvorio i osnažio utisak da starije osobe nijesu bez zaštite.

Savjet je konstatovao da je izuzetno važno da starješine u stanicama policije za javni red i mir pri radu na problematici nasilja nad starijim osobama ne ispoljavaju birokratski i formalistički pristup koji ne omogućava da se suštinski sagleda stvarno stanje prilika i rizika kroz koja prolaze stara lica, a što je i intencija koncepta djelovanja policije u zajednici. 

Savjet je pozvao policijske službenike iz jedinica kriminalističke policije za maloljetničku delikvenciju da prepoznaju odgovornost i drugih društvenih službi, posebno socijalnog rada i predlože moguće zajedničke aktivnosti kako bi se unaprijedila bezbjednost i sigurnost starijih lica. 

Savjet je preporučio policijskim starješinama na terenu da promovišu proaktivni pristup i insistiraju na povremenim samoinicijativnim obilascima starijih lica koja su na meti maloljetnih delikvenata.