LJEKARI TVRDE DA PENZIONER IZ NIKŠIĆA POGOĐEN I GUMENIM MECIMA

LJEKARI TVRDE DA PENZIONER IZ NIKŠIĆA POGOĐEN I GUMENIM MECIMA
16 Sep

LJEKARI TVRDE DA PENZIONER IZ NIKŠIĆA POGOĐEN I GUMENIM MECIMA

Penzioner iz Nikšića gospodin D.J. (1962) posredstvom aktivista Crnogorskog helsinškog odbora podnio je pritužbu na postupanje policije 5. septembra 2021. godine na glavnom gradskom trgu na Cetinju.

“Nalazio sam na dvorskom trgu. Sa policijom sam bio u kontaktu. Prepoznao sam nekoliko policajaca iz Nikšića sa kojima sam se pozdravio i razgovarao. Nije bilo nikakvih nereda ni od strane demonstranata ali i policija se takođe pristojno i ljubazno ponašala. Aplaudirao sam jer sam čuo da su nekolica iz policije odložili opremu. Mislio sam da će svi preći na stranu crnogorskog naroda” kazao je na početku pritužbu podnjetoj Savjetu za građansku kontrolu rada policije gospodin D.J. iz Nikšića. 

“U mediji sam, kasnije tog dana, pročitao da je policijski starješina navodno izdao naređenje da se okupljeni na trgu raziđu. Odgovorno tvrdim, a bio sam dosta blizu kordona na trgu u blizini dvora da se tako nešto nije dogodilo. Da jeste, prvi bih se udaljio tim prije jer smo i razgovarali sa policijom. Dosta njih iz kordona me je poznavalao, sigurno bi mi rekli i oni sami da se planira upotreba sile i da treba da se udaljim. Poslušao bih ih, jer je to bilo u mom interesu. Ja sam srčani bolesnik” pojasnio je D.J.

“Odjednom, je nestao metež. U par sekundi, da ne kažem i stotinki, čuo sam eksploziju, krenuo je dim. Potpuno sam se bio pogubio, nijesam mogao nikog da prepoznam niti da priberem. Šok bomba mi je bačena tačno između nogu. Osjetio sam toplinu, žar na lijevoj nozi i lijevoj ruci. Eksplozija kao da me odbacila dva do tri metra unazad i pao sam na leđa” navedeno je u pritužbi.

“Prišao mi je neko, nijesam tada mogao da ga vidim niti prepoznam, podigao me je i noseći pod ruku odveo sa trga. Sklonili smo, sa strane su bile neke žene. Povratio sam. One su mi pomogle. Jedna mi je dala da udišem sirće a druga me ispirala vodom. Odatle su me odveli u Dom zdravlja odnosno u hitnu službu. Ljekari su me ljubazno primili, kazali su da imam povrede i od gumenih metaka, na više mjesta po tijela, uključujući i sjedalni predio. Prilažem fotografije i ljekarsku dokumentaciju” zaključio je građanin D.Ć.

Savjet je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore dostavio prijavu kako bi nadležno državno tužilaštvo provjerilo da li u radnjama policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore prema građaninu D.J. iz Nikšića ima bića bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

Savjet se interesovao da li je Uprava policije postupala prema građanki u smislu da li je intervencija prema gospodinu D.J. na bilo koji način bila nužna i opravdana odnosno da li se ista dovodi u vezu sa izvršenjem nekog prekršajnog ili krivičnog djela.