KRIMINALISTIČKA POLICIJA ZLOSTAVLJALA M.B.

KRIMINALISTIČKA POLICIJA ZLOSTAVLJALA M.B.
27 Dec

KRIMINALISTIČKA POLICIJA ZLOSTAVLJALA M.B.

Podgorica, 27. decembar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije utvrdio je povredu prava na štetu građanina M.B. iz Podgorice, sa boravištem u Tivtu. 

Građanin P.S. iz nevladinog udruženja “Autonomni građanski pokret” i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković ostvarili su telefonski kontakt povodom iznude iskaza tokom koje je građanin M.B. (1993) iz Podgorice zadobio povrede i pretrpio ozbiljno zlostavljanje. 

“Autonomni građanski pokret” je na temelju tog telefonskog razgovora i datih smjernica uputila 29. maja 2020. godine email obavještenje Savjetu za građansku kontrolu rada policije u kojem je, uz kratko obraćanje Savjetu, priloženo sedam fotografija povreda građanina M.B. i kopija krivične prijave koju je ovaj građanin neposredno podnio u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici, državnoj tužiteljki gospođi Romini Vlahović. Naglašeno je da je u ODT u Podgorici, 26. maja 2020. godine, izvršen pregled i fotografisanje povreda. 

Savjet je konstatovao da u konkretnom slučaju nema odgovornosti policijskih službenika OB Tivat, ali je načelnik OB trebao i morao znati, pa Savjetu i saopštiti, sa kojim je starješinom CB Podgorica razgovarano u odnosu na preuzimanje građanina M.B. u mjestu Lapčići, Budva.

Savjet je konstatovao da načelnik CB Podgorica, do zaključenja rada na ovom predmetu, nije saopštio imena postupajućih policijskih službenika, niti je objasnio porijeklo povreda kod građanina M.B.

Savjet je ocjenio da je konkretnom primjenom policijskih ovlašćenja došlo do povreda prava građanina M.B. iz Podgorice, sa boravištem u Tivtu. Bitno je ograničena sloboda kretanja jer Savjet smatra da je zadržavanje građanina M.B. započelo od trenutka kada je započeo njegov prevoz kako bi ga preuzeli, od službenika OB Tivat, službenici CB Podgorica. Tokom zadržavanja u samom službenom vozilu bio je podvrgnut nehumanom tretmanu koje se, još invanzivnije, nastavilo i u službenim, policijskim, prostorijama CB Podgorica. 

Savjet je i kroz ranije svoje tekovine ukazao da se često rad kriminalističke policije fokusira na neprihvatljive metode i pritiske koji predstavljaju iznuđivanje priznanja ili pružanja obavještenja, kao u konkretnom slučaju, te da se u službenim prostorijama policije nalaze različiti nedozvoljeni predmeti koji su pogodni za zlostavljanje građana. 

Savjet je odlučio, da kroz svoj naredni saziv, pripremi i sprovede periodične nadzore službenih prostorija koje koristi Sektor kriminalističke policije.