KOTOR: POLICIJSKI SLUŽBENIK ODBIO ZA ZAPRIMI PRIJAVU POVODOM NASILJA NAD UČENIKOM

KOTOR: POLICIJSKI SLUŽBENIK ODBIO ZA ZAPRIMI PRIJAVU POVODOM NASILJA NAD UČENIKOM
13 Mar

KOTOR: POLICIJSKI SLUŽBENIK ODBIO ZA ZAPRIMI PRIJAVU POVODOM NASILJA NAD UČENIKOM

Kotor/Budva?Podgorica, 12. mart 2024. godine - Građanin gospodin N.D. iz Budve podnio je pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije na postupanje policijskog službenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Kotor zato što prema njemu, kao građaninu i roditelju, nije imao profesionalan, neutralan i ljubazan odnos kada je 12. marta 2024. godine, pristupio u službene prostorije policije kako bi prijavio nasilje nad svojim sinom. Namjeravali su da Policiji prijave nasilnički odnos i ponašanje vozača prevoznika “Lalatović” u autobusu koji je bio parkiran ispred zgrade Gimnazije u Kotoru čije je A.D. inače redovan učenik. 

“Zajedno sa drugom je imao određenju mladalačku šalu u autobusu tj. konkretno sa poklopcem šerpe (u autobusu postoji vrsta mobilne kuhinje) što svakako kao roditelj ne opravdavam ali to ništa nije bilo delikvetno i toliko neprimjereno da se vozač autubusa opredijeli za nasilje prema djetetu i odluči da ga izbaci iz autobusa. Moj sin nije pristao na to, jer nije imao drugačijeg načina za prevoz do Budve, gdje inače živimo, pa nije htio da izađe zbog tako besmislene šale iz autobusa za koji je prethodno i kupio kartu” saopštio je roditelj građanskom nadzoru policije.

Vozač autobusa u jednom trenutku je, tvrdi roditelj, uhvatio A.D. za vrat, stiskao ga za vrat i pokušao da ga izbaci iz autobusa. “Moj sin nije htio izaći, ponavljam iz kojeg razloga, već se istim autobusom dovezao do Budve kad je mene upoznao sa onim što se zbilo. Tokom vožnje od Budve do Kotora situacija u autobusu je bila redovna” kazao je N.D. Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

“Ukoliko je incident bio toliko ozbiljan a šala mog sina zasluživala da bude izbačen iz autobusa, vozač istog je trebao pozvati Policiju da izađe na lice mjesta a ne da se opredijeli za nepotrebno nasilje i nanošenje nepotrebne traume prema bilo kome” kazao je roditelj u pritužbi koji je pokušao da razgovara sa vlasnikom prerduzeća “Lalatović” sa namjerom da vozača upozori na dalje ponašanje ali on nije htio da čuje za to nego ga je samo zanimao mobilajar autobusa kojom prilikom uopšte nije ni oštećen.

Otac i sin su se nakon toga odmah uputili u Kotor, u prostorije OB, kako bi podnijeli usmenu prijavu u Dežurnoj službi. Tvrde da policijski službenik uopšte nije bio prijatan i ljubazan, bio je nepotrebno i pristrasan sa svojim komentarima o događaju i ono što je najvažnije, nije im dozvolio da podnesu prijavu već im je rekao da dođemo sjutra ponovo i sa prethodno napisanom prijavom predaju je tj. zavedu na arhivi. 

“Za takav nastup smatram da je neprofesionalan i nezakonit i da se prijava trebala zaprimiti što sam mu i rekao  a na što je odgovorio da smo ih trebali pozvati sa lica mjesta, dakle iz autobusa, na što sam odgovorio da nijesam bio u prilici, da to nije moja odgovornost, već da sam pristupio u prostorije policije čim sam saznao za događaj i čim prije sam uspio stići do Kotora” saopštio je građanin gospodin N.B. I zatražio da Savjet za građansku kontrolu provjeri konkretno postupanje policijskog službenika. 

Savjet je pritužbu uzeo u rad, istom zadužio članicu dr Milenu Popović Samardžić i odlučio da se, pored uobičajenog postupka i procedure, odmah, preporukom, obrati i načelniku OB Kotor. 

Savjet je načelniku OB preporučio da odmah stupi u kontakt sa gospodinom N.D., pozovite ga na neposredan razgovor i uputi izvinjenje što je onemogućen da podnese prijavu. Savjet je ocijenio da treba uvažiti zabrinutost roditelja i trud koji je pokazao vozeći iz mjesta svog prebivališta (Budva) do Kotora kako bi prijavio incident. Savjet je sugerisao da prijemu prisustvuje i policijski službenik na kojeg se primjedba građanina i odnosi a koji je istog mogao uputiti, da bi mu bar malo olakšao, da prijavu može podnijeti i u CB Budva , u tamošnjopj stanici policije, iz kojeg bi se ista službenom poštom dostavila na dalje postupanje. 

Savjet je konstatovao u obraćanju načelniku OB, da je posebno važno da se ispred policijske organizacije potvrdi objektivan, profesionalan i nepristrasan odnos prema svim građanima kao i očekivanje da se svima, bez izgovora i opstrukcija bilo koje vrste, omogući da prijave nasilje.