KONAČNA ODLUKA O IDENTIFIKACIJI SVIH SLUŽBENIKA POLICIJE DOPRINOSI BEZBJEDNOSTI GRAĐANA I INTEGRITETU POLICIJE

KONAČNA ODLUKA O IDENTIFIKACIJI SVIH SLUŽBENIKA POLICIJE DOPRINOSI BEZBJEDNOSTI GRAĐANA I INTEGRITETU POLICIJE
26 Mar

KONAČNA ODLUKA O IDENTIFIKACIJI SVIH SLUŽBENIKA POLICIJE DOPRINOSI BEZBJEDNOSTI GRAĐANA I INTEGRITETU POLICIJE

Podgorica, 26. marta 2018. godine - Ministrastvo unutrašnjih poslova Crne Gore najavilo je da će novim Pravilnikom biti propisano da se na uniformi službenika SAJ i PJP mora naći odgovorajuća identifikacija - natpis sačinjen od slovne i brojne kombinacije koja će omogućiti kasniju identifikaciju policijskog službenika. 

U vezi ove teme nezavisni dnevnik "Vijesti", danas,. 26. marta 2018. godine, donosi opširan tekst i analizu pod nazivom "Znaće se ko tuče građane" (strane 2 i 3) a čija je autorka novinarka Jelena Jovanović. 

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr Aleksandar Saša Zeković,je na poziv ND "Vijesti", dao ovu izjavu koja je i sastavni dio navedenog teksta:

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozdravlja najavu da se konačno prekine praksa nemoguće identifikacije maskiranih policijskih službenika. To je još jedna potvrda sistematičnih, profesionalnih i reformskih aktivnosti koje preduzima ministar Nuhodžić. To je istorijski važan postupak prema građanima Crne Gore i predstavlja odgovoran odnos prema zaključcima i preporukama Savjeta Evrope, građanske kontrole policije i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Povodom značajnog broja predmeta, iz oktobra 2015, koji su prilično uznemirili javnost, Savjet je zatražio usvajanje jasnih propisa i instrukcija kako bi svi policijski službenici bili označeni na vidljiv način koji će omogućiti nesmetanu i neupitnu, trenutnu ili kasniju, identifikaciju. Imajući u vidu aktuelne političke i bezbjednosne prilike, i činjenicu da je u toku pojačana debata o kredibilitetu policije, odluka MUP dolazi u dobrom trenutku za obnovu i dalji razvoj policijske odgovornosti i integriteta. Odluka direktno unapređuje bezbjednost građana i poštovanje ljudskih prava, vladavinu prava i funcionisanje institucija i demontira, ruši, policijsku kultura koja je do sada potpuno ograničavala demokratski nadzor i tužilačke istrage i generisala negativna raspoloženja u javnosti prema policiji.