KADROVSKE PROMJENE U CRNOGORSKOJ POLICIJI: IZJAVA

KADROVSKE PROMJENE U CRNOGORSKOJ POLICIJI: IZJAVA
18 Dec

KADROVSKE PROMJENE U CRNOGORSKOJ POLICIJI: IZJAVA

Žao mi je što je Vlada Crne Gore zatražila odlazak direktora Uprave policije dr Veselina Veljovića. To, u ovom trenutku, nije dobra politička ni profesionalna poruka. Doživljavam je kao upitnu i nepravilnu političku intervenciju prema policijskoj organizaciji. Izostaju odgovornost i poštovanje prema brojnim i nespornim rezultatima, a posebno konkretizacija primjedbi na rad rukovodstva Uprave policije

U sve dublje podijeljenom društvu, crnogorska policija zaslužuje drugačiji tretman od pukog zadovoljenja onog biračkog tijela podignutog, uglavnom, na talasu populizma i manipulacije “Ne damo svetinje”. 

Obesmišljava se dominantno očekivanje i potreba svih građana da gradimo i imamo profesionalne, nezavisne i efikasne institucije. 

Takav odnos prema policiji djelovaće obeshrabrujuće na policijske starješine i iskusne policijske službenike da se prijavljuju i prihvataju, nakon  v.d. stanja, najodgovornijih poslova jer zbog sopstvenog kredibiliteta neće pristati na politikanski odnos i tretiranje kao da su političke i medijske lutke i krpare. 

Neophodno je da se diskusija o zajedničkoj društvenoj posvećenosti bezbjednosti, reformi policije i bezbjednosno-obavještajne zajednice ali i poštovanju ljudskih prava sprovodi u konstruktivnijoj atmosferi i sa uvažavanjem svih društvenih aktera. Na to nam već ukazuju evropski i američki zvaničnici. Nacionalna debata o reformi policije i njenom poštovanju ljudskih prava treba biti zasnovana isključivo na činjenicama, bez prikrivanja ali i njihovog preuveličavanja i dramatizovanja. 

mr Aleksandar Saša Zeković, predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije (2005-2020)