JEREMONAH IZ BRATSTVA MANASTIRA U REŽEVIĆIMA PUŠTEN NA SLOBODU

JEREMONAH IZ BRATSTVA MANASTIRA U REŽEVIĆIMA PUŠTEN NA SLOBODU
31 Mar

JEREMONAH IZ BRATSTVA MANASTIRA U REŽEVIĆIMA PUŠTEN NA SLOBODU

Podgorica/Budva, 30. mart 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije interesovao se za ishod privođenja uz krivičnu prijavu u Osnovno državno tužilaštvo jeremonaha I.B. (svjetovno G.B), koji je obavljao bogosluženje u manastiru Reževići, opština Budva.  

Savjet je obaviješten da je jeremonah I.B, danas, nakon saslušanja u ODT u Kotoru pušten na slobodu. Izrečena mu je mjera nadzora do okončanja postupka. Oduzeta su mu do daljnjeg dokumenta a policija provjera njegov boravak u manastiru, u kojem živi kao monah. 

Savjet je juče ocijenio da su policijski službenici Centra bezbjednosti (CB) Budva u svim preduzetim radnjama prema jeremonahu B. postupali profesionalno i savjesno. Savjet je konstatovao da se jeremonah B. nalazio u prostorijama za zadržavanje CB Budva. Odbio je ponuđeni zdravstveni pregled. Osiguran je pristup hrani i vodi a donijeta mu je i crkvena vjerska literatura. 

Dana 29. marta 2020. godine službenici stanice kriminalističke policije CB Budva obavljali su plansku kontrolu poštovanja privremenih mjera o sprječavanju širenja zarazne bolesti. Oko 11 sati izvršili su kontrolu i u manastiru Reževići gdje je tokom vršenja crkvenog obreda zatečeno ukupno 11 građana (vjernika). Službu je obavljao jeremonah I.B. (svjetovno G.B) koji je pristupio u službene prostorije CB Budva gdje je nakon prikupljenih obavještenja, u konsultaciji s Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) u Kotoru, lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo “nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti” iz člana 287 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Imajući u vidu i događaje prije ovog, poput najavljene pa opozvane liturgije u Danilovgradu, Savjet je apelovao da koordinacija unutar crkvenih i vjerskih struktura bude brža i kvalitetnija. Dok s jedne strane Mitropolija crnogorsko-primorska zvanično podržava napore Vlade, tako s druge strane, na lokalnom nivou, dešavaju se pojedinačne opstrukcije kojima se ugrožava zdravlje stanovništva zbog čega je neopodno zakonito postupanja policije. 

Savjet je upozorio da se zakonito i profesionalno postupanje policije ne koristi za širenje govora mržnje, što uključuje i mržnju prema Crkvi i sveštenicima, i podsticanje negativnog raspoloženja i komentara prema policijskim službenicima. 

Povodom postupanja policije u manastiru Reževići, Savjetu je pritužbu podnio Ig.B, sveštenik sa Cetinja. On je, između ostalog, konstatovao da jeremonah jeste pogriješio što nije otjerao ljude iz crkve i da se mogao bolje organizovati ali da ga je bilo dovoljno opomenuti - njega i okupljene - da pripaze sljedeći put. Sveštenik Ig.B. sa Cetinja je naveo da Crkva ima svoje redovne službe koje se moraju obavljati i javno je saopštila da će to činiti bez prisustva vjernika ali podrazumijeva se da budu prisutni oni koji su najnužniji, a to nijesu samo osobe u mantiji, već pojac, crkvenjak… precizirao je podnosilac pritužbe.

Savjet je podnosiocu pritužbe, svešteniku Ig.B. sa Cetinja uputio odgovor.