IZVJEŠTAVANJE GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE BIĆE UNAPRIJEĐENO

IZVJEŠTAVANJE GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE BIĆE UNAPRIJEĐENO
14 May

IZVJEŠTAVANJE GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE BIĆE UNAPRIJEĐENO

Podgorica, 14. maj 2019. godine - U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore održan je radni sastanak predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije, mr. sci Aleksandra Saše Zekovića, i doc. dr Danila Ćupića, generalnog direktora Direktorata za poslove nadzora MUP Crne Gore i službenice MUP-a zadužene za praćenje implementacije tekovina građanske kontrole policije Maje Popović. 

Sastanak je sazvan na inicijativu doc.dr Ćupića a u cilju konkretizovanja procedura u vezi sa izvještavanjem MUP Crne Gore prema Savjetu odnosno zbog realizacije tekovina građanske kontrole policije kako u odnosu na raniji period tako i aktuelno izvještavanje.

Dogovoreni su načini komunikacije i izvještavanja i obaveza dostavljanja zaključaka, preporuka i ocjena Savjeta službenici Popović i u elektronskoj formi. 

Otklonjena su određena tehnička pitanja koja su se postavila u vezi izvještavanja a odnose se na odnos MUP-a prema pohvalama iz Savjeta (npr. pohvaljivanje policijskih službenika i kako da se Ministar unutrašnjih poslova prema tome postavi), preporukama Savjeta da se u radni odnos vrate određeni policijski službenici i dr.

Razgovarano je i o izradi novog Zakona o unutrašnjim poslovima posebno o poboljšanju odredbi koje uređuju rad Savjeta za građansku kontrolu rada policije.