IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK SAVJETA

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK SAVJETA
09 Dec

IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK SAVJETA

Podgorica, 9. decembar 2016. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije održao je danas, u Skupštini Crne Gore, redovnu sjednicu kojom je predsjedavao predsjednik MR ALEKSANDAR SAŠA ZEKOVIĆ

Za novog predsjednika Savjeta jednoglasno je izabran PROF.DR DRAŽEN CEROVIĆ, profesor Pravnog fakulteta u Podgorici, koji će Savjetom predsjedavati u narednoj, 2017, godini. 

Savjet je odao priznanje aktuelnom predsjedniku, mr Aleksandru Saši Zekoviću, ocjenjujući da je pružio odlučujući doprinos prepoznatljivosti i razvoju modela građanskog nadzora policije u Crnoj Gori. Zeković je osigurao da pristup građanskog nadzora policije u Crnoj Gori bude kontinuirano proaktivan i preventivan i fokusiran na poboljšanja policijske politike, procedura i prakse.

Savjet je konstaovao da su uspostavljene široke i sadržajne, konsultacije sa organizacijama građanskog društva, prvenstveno NVO i sindikatima. Na taj način Savjet je realizovao jednu važnu, rekli bi, neophodnu potrebu: identifikovani su nacionalni i lokalni partneri u građanskom nadzoru policije. Kroz unapređenje svoje dostupnosti i vidljivosti Savjet je podstakao interesovanje građanskih struktura i animirao ih za širenje koncepta nadzora nad radom policije. Pokrenut je i dijalog o policiji na lokalnom nivou.

Konstatovano je da je Savjet jedan od uspješnijih modela sistemske involviranosti građanskog društva. Nezavisni način imenovanja sastava i kredibilitet subjekata ovlašćenih za imenovanja daju dovoljno garancija za konstruktivni doprinos da policija svojim profesionalnim i zakonitim radom potvrdi kredibilitet i važnost u sprovođenju pravde i poštovanju ljudskih prava. Intencija građanske kontrole policije jeste blagovremeno identifikovati i spriječiti neprofesionalno policijsko postupanje i odvratiti policiju od prakse koja je kompromituje i krši ljudska prava. 

I pored ograničenih kapaciteta i resursa, posebno skromnog budžeta, Savjet je uspio da uspostavi i održi praksu izvještavanja o tome kako policija Crne Gore poštuje ljudska prava. Nezavisni javni nastupi i izvještaji Savjeta za građansku kontrolu policije bili su vjerodostojni i to je doprininijelo povjerenju i efikasnijem odnosu s javnošću. Redovno dokumentovanje postupanja policije od strane građanske kontrole policije, između ostalog, predstavlja vodeći doprinos policijskoj istoriografiji ali i razmatranju pitanja iz istorije nacionalne bezbjednosti.