INTERVJU ZA DNEVNE NOVINE DAN: NAŠE PREPORUKE SU DIO SVAKODNEVNE POLICIJSKE PRAKSE

INTERVJU ZA DNEVNE NOVINE DAN: NAŠE PREPORUKE SU DIO SVAKODNEVNE POLICIJSKE PRAKSE
28 May

INTERVJU ZA DNEVNE NOVINE DAN: NAŠE PREPORUKE SU DIO SVAKODNEVNE POLICIJSKE PRAKSE

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković razgovarao je sa novinarkom dnevne novine “Dan” Zanom Bojanić o primjeni policijskih ovlašćenja, građanskom nadzoru policije, uslovima za boravak zadržanih lica u policijskom pritvoru, uspjesima i neuspjesima u reformi policije, zaštiti prava policijskih službenika …

Intervju sa predsjednikom Savjeta je objavljen na ovom linku a mi ovdje prenosimo njihov integralni razgovor: 

 

DAN: Da li se mjera zadržavanja i pritvora zloupotrebljava i često nepotrebno izriče?

Zeković: Zbog činjenjice prenatrpanosti prostora, neadekvatnih uslova, i intenzivnog pritiska na rad policije u uslovima epidemije, Savjet se početkom prošlog mjeseca obratio Vrhovnom državnom tužilaštvu sa apelom da se razmotri praksa intenzivnog određivanja zadržavanja građana po osnovu krivičnog djela nepostupanje po zdrasvtvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Savjet je predložio da VDT razmotri slanje smjernice ili uputstva prema svim državnim tužiocima da se zadržavanje preduzima kao izuzetna mjera kako bi se i na taj način podržali napori za zaštitu zdravlja, kontrolu rizika i sprječavanja dužeg boravka zadržanih u nehumanim uslovima. Riječ je o krivičnom djelu koje i ne zahtijeva neko duže vrijeme za prikupljanje dokumentacije i drugih dokaza protiv osumnjičenog, pa mjeri zadržavanja nije neophodno tako često pribjegavati. Zatečeni uslovi su naročito bili zabrinjavajući u Podgorici - u jednom krevetu spavali su po dva zadržana lica, većina prostorija je bila bez osvjetljenja, u nekoliko prostorija nema pristupa vodi, u muškom tolaetu nije bilo sapuna, a kompletan prostor pritvora je naročito teško očistiti u danima vikenda.  Kada su prostorije popunjene, za zadržavanje se koriste službene kancelarije policije. To se ne može smatrati adekvatnim prostorom za duži boravak zadržanih lica, posebno ne preko noći.

 

DAN: Kakvi su uslovi u prostorijama za zadržavanje osoba lišenih slobode u crnogorskim gradovima? Vaša ocjena trenutnog stanja prostorija za zadržavanje?

Zeković: Kako protivepidemjske mjere bitno zadiru u građanske slobode tako je Savjet sprovodio pojačani nadzor na postupanjem policije. Posebno smo brunuli o tretmanu građana lišenih slobode. Nijesmo registrovali nijedan slučaj zlostavljanja i mučenja u policijskom pritvoru. Međutim, nesporno smo utvrdili odgovornost Uprave za imovinu. Pokazala je ne samo nedomaćinski odnos prema povjerenoj imovini, već je zapostavila poštovanje prava i zanemarila zaštitu od zlostavljanja uhapšenih osoba. Uprava za imovinu nije samo ignorisala preporuke međunarodnih i domaćih tijela za prevenciju torture već i svakodnevne zahtjeve Uprave policije u svim opštinama Crne Gore da se uslovi pritvora neodložno poprave. Prostorije su u takvom stanju dočekale i epidemiju zarazne bolesti, pa pored uslova nedostojnih za boravak čovjeka registrujemo i prenatrpanost. Uprava za imovinu je direktno odgovorna za aktuelne i sve buduće prozivke i po Crnu Goru nepovoljne međunarodne izvještaje. Godinama se ne rješava problem video nadzora i neurednih sanitarnih prostorija, nezamjenjuju se sijalice pa se pritvorena lica drže u mraku, nisu popravljene česme pa je upitan pristup pijaćoj vodi, madraci su istrošeni, pohabani i prljavi kao i ćebad u policijskom pritvoru. Tu je i niz okolnosti koje ukazuju na rizik kvalitetnog obezbjeđenja zadržanih lica. Trenutno registrujemo određena poboljšanja sulova u Podgorici i Danilovgradu i zadovoljni smo što naše javne prozivke pokazuju smisao.

NIKŠIĆ: 

Savjet je konstatovao da se nijedno zadržano lice nije požalilo na pristup pijaćoj vodi. Savjet se upoznao da su kada su htjeli da se piju vodu, zadržana lica su pozivala policijskog službenika da ih odvede u sanitarnu prostoriju. Ipak, Savjet je ocijenio da je neophodno osigurati kvalitetan i stalan pristup pijaćoj vodi u samim sobama za zadržavanje. Savjet je konstatovao da u tri od ukupno četiri prostorije česme nijesu radile. U četvrtoj prostoriji za zadržavanje voda stalno teče (curi). Na tu činjenicu se požalio jedan sveštenik istučući da to ograničava njegov odmor ili koncentraciju. Savjet je ocjenio da je primjedba osnovana.

Savjet je registrovao i u slučaju prostorija za zadržavanju u Nikšiću problem prenatrpanosti i nedostatka kapaciteta. U trenutku posjete zadržano je devet osoba a kapacitet pritvora je sedam kreveta. Dvije osobe su čuvane po kancelarijama, što se ne može smatrati adekvatnim pritvorom, posebno kada se takvim uslovima izložu hronični bolesnici.

Prostor pritvora bez odlaganja treba dodatno obezbijediti i razdvojiti od ostalih organizacionih struktura CB Nikšić. Prostor je trenutno bez ulaznih vrata a nalazi preko puta Interventnog voda.

Savjet je ocjenio da se osnovni kriterijumi za boravak u policijskom pritvoru u Nikšiću trebaju značajnon poboljšati. Da nema posvećenosti i stalnog napora starješina i policijskih službenika, pritvor bi bio u lošijem stanju. Savjet je pozvao Upravu za imovinu da bez odlaganja pristupi popravljanju uslova.

 

DAN: Šta su najčešće žalbe lica lišenih slobode upućene Savjetu vezano za prostorije za zadržavanje i uslovima boravka?

Zeković: Tokom trajanja epidemije, kod zadržanih lica posebno je bio prisutan strah da su izloženi pojačanom zdravstvenom riziku. Nismo se štedjeli da učinimo sve što možemo kako bi policija bila profesionalna i pažljiva i učinila sve što je u njenoj moći da se zadržani građani osjećaju sigurno. Na policijsko pritvorsko osoblje nije registrovana nijedna primjedba a svi zadržani su pohvalili odnos policije. I Njegovo preosveštenstvo episkop Joanikije je po izlasku iz pritvora javno pohvalio postupajuće policijske službenike. Savjet je i svojom neposrednom provjerom utvrdio profesionalno i postupanje sa pojačanim senzibilitetom prema sveštenicima. Uz te ocjene naravno da nismo krili loše uslove u pritvorskom prostoru. Jedino smo tijelo u ovoj zemlji koje bez rezerve i u kontinuitetu proziva Upravu za imovinu zbog toga.

 

DAN: Da li ste od Unutrašnje kontrole policije ili nekog drugog organa zatražili provjeru postupanja policijskih službenika u Pljevljima u odnosu na lice O.M.?

Zeković: Kako smo i najavili, po sopstvenoj inicijativi, provjereno je postupanje službenika CB Pljevlja prema građaninu O.M. Savjet je i ustanovljen da pruži brzi odgovor na kršenje prava i usmjeri na odgovarajuće korektivno ponašanje. Bježimo od toga i neprihvatamo nepotrebnu birokratizaciju građanskog nazdora policije. Oni koji na tome insistiraju zapravo prikrivaju sopstveni nerad. Savjet je utvrdio prekoračenje ovlašćenja. Pohvalno je što u konkretnom slučaju već postupa unutrašnja kontrola policije ali i državno tužilaštvo. Znači odgovor države na nasilje nad građaninom je adekvatan. Uprava policije već sada ima sve uslove, ne čekajući ishod drugih postupaka, da procesuira odgovorna službena lica. 

 

DAN: Kako komentarište sve češće hapšenje građana zbog objava na društevnim mrežama?

Zeković: Svakome ko se dosljedno i odgovorno bavi zaštitom ljudskim prava proizvoljna hapšenja zbog objava nad društvenim mrežama teško padaju. Savjet je pažljivo pratio djelovanje policije koja je postupala po nalogu državnog tužioca. U slučaju građanina Radovana Rakočevića kroz našu diskusiju smo konstatovali da je odgovarajuća služba predsjednika Crne Gore bila dužna da odlučno i momentalno demantuje sve netačne navode o predsjednikovom zdravstvenom stanju. Svi državni organi moraju biti obazrivi kako bi se izbjegla prekomjerna i nepotrebna ograničenja slobode izražavanja.

 

DAN: Šta smatrate kao najpozitivniju stvar u radu crnogorske policije, a šta kao najnegativiniju?

Zeković: Naše ocjene i preporuke postaju dio svakodnevne policijske prakse. Odnos prema žrtvama torture postao je dio odgovora na neprimjereno postupanje policije. To je od interesa za svakog građanina Crne Gore. Pozdravljamo činjenicu da ministar unutrašnjih poslova i direktor policije ne propuštaju priliku da javno osude svaki primjer policijskog zlostavljanja. Ponosni smo posebno na naše zajedničke pozive službenicima policije da prijavljuju kolege koji nijesu dostojni policijskog posla. Jučerašnje hapšenje graničnih policajaca potvrđuju proaktivno djelovanje i jačanje nadzornih funkcija MUP Crne Gore. Uprava policije i subjekti koji su prepoznati po kritici danas zajedno objavljuju izvještaje o zabrani mučenja. Do prije par godina sve ovo je bilo nezamislivo. Ostaje da još radimo na moralnoj hrabrosti službenika policije kako bi se nastavilo sa unapređenjem kulture odgovornosti i iskorijenili primjeri koji degradiraju uspostavljeni sistem odgovornosti, poput recimo onih kada policijajci negiraju a onda kod tužioca priznaju izvršenje krivičnih djela na štetu građana.

 

DAN: Da li smatarte da građani dovoljno vjeruju policiji?

Zeković: Crnogorska policija uživa prilično povjerenje u javnosti i vjerujemo da je to rezultat zajedničkih napora u koje spada i njena veća otvorenost prema društvu. Prepoznajemo riješenost Uprave policije da sprovede promjene i uspostavi profesionalizam i vrijednosti kojima se stvara pozitivni društveni identitet. 

 

DAN: Šta je ono što je potrebno, ako smatrate da je potrebno, da bi se poboljšali uslovi rada službenika policije?

Zeković: Potrebna je odlučnija društvena podrška integritetu policijskih službenika i zaštiti ugleda policijske profesije. Napadi na policajce ne treba da se sude ispod zakonskog minimuma. Želimo da nova etapa razvoja građanskog nadzora uključi brojnija obraćanja policajaca koji će prijavljivati kolege koji ne zaslužuju da budu u službi države Crne Gore. Tu je i posebno važno pitanje psihosocijalne podrške, koja u ovom trenutku nije adekvatna, i dalje poboljšanje materijalmog statusa.