INTERESOVANJE CDT PLATFORME RASKRINKAVANJE: SLUČAJ SVEŠTENIKA B.T.

INTERESOVANJE CDT PLATFORME RASKRINKAVANJE: SLUČAJ SVEŠTENIKA B.T.
28 Mar

INTERESOVANJE CDT PLATFORME RASKRINKAVANJE: SLUČAJ SVEŠTENIKA B.T.

Podgorica, 27. mart 2020. godine - Nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i tim CDT-ove platforme raskrinkavanje.me obratio se Savjetu povodom nekoliko tekstova koji su se našli na regionalnim portalima krajem januara 2020. u vezi incidenta koji se desio u podgoričkom naselju Zlatica: https://www.espreso.rs/svet/crna-gora/500505/rat-policije-i-naroda-u-crnoj-gori-bacaju-se-bombe-ima-povredjenih-tuca-u-toku-videohttps://www.kurir.rs/region/crna-gora/3399359/haos-u-podgorici-gradjani-branili-srpsku-trobojku-policija-ih-zasula-suzavcem-i-sok-bombama-video?fbclid=IwAR1LvXfdrA6DbSHBicPyVY4etTrQ91Rym71UKfq-AjHZUVXQ0Vkkuw9uHzAhttps://www.espreso.rs/svet/crna-gora/500515/policajci-bez-identifikacije-tuku-narpd-po-crnoj-gori-oni-ne-daju-srpsku-trobojku-sve-je-na-snimku-videohttps://www.kurir.rs/region/crna-gora/3399375/otrovali-su-celo-naselje-suzavcem-policija-pendreci-gradjane-koji-ne-daju-da-se-prekreci-srpska-trobojka-video

Iz ove NVO je navedeno da se tim platforme Raskrinkavanje.me bavi analizom medijskog sadržaja i borbom protiv dezinformacija, i da bi odgovori Savjeta bili od značaja, jer bi tako utvrdili tačnost informacija koje su objavljene u tekstovima. “U cilju raskrinkavanja ovih tekstova i verifikacije saopštenih informacija, molimo da odgovorite na ova pitanja: (1) da li je policija prilikom intervencije  koristila pendreke, šok bombe i druga pirotehnička sredstva koja se u tekstovima pominju? (2) da li je bilo povrijeđenih demonstranata? i (3) da li je povrijeđen svještenik Branko Tapušković?. O metodologiji rada CDT pronaći na https://www.raskrinkavanje.me/metodologija

Savjet za građansku kontrolu rada policije obratio se direktoru Uprave policije, dr Veselinu Veljoviću, i zatražio da odgovori na postavljena pitanja.

Komandir Stanice policije za javni red i mir (JRM) Centra bezbjednosti (CB) Podgorica u Informaciji koju je dostavio Savjetu u vezi sa predmetnim događajem je naveo da su policijski službenici CB Podgorica, postupajući po zahtjevu Komunalne inspekcije Glavnog grada, kritičnom prilikom pružali asistenciju službenicima Komunalne policije u Bulevaru Vilijama Branta kod “Pasarele"”, u cilju uklanjanja murala u vidu “trobojke” sa javne površine. Prilikom vršenja ove službene radnje okupio se veći broj građana koji nijesu uredno prijavili okupljanje, a sve sa ciljem sprječavanja njenog izvršenja, a isti su se i oglušili o svako izdato upozorenje i naređenje dežurnog starješine CB Podgorica.

Nakon toga, navedeno je u informaciji Uprave policije, policijski službenici su formirali linijski kordon i počeli sa potiskivanjem grupe građana koja je prethodno odbila da se raziđe, a nakon što su potisnuta napali su policijske službenike koji su stajali u linijskom kordonu gađanjem kamenicama, vatrometima i pirotehničkim sredstvima - petardama “Topovski udar”. U cilju odbijanja napada na policijske službenike i uspostavljanja narušenog JRM, policijski službenici CB Podgorica su prema grupi lica upotrijebili sredstva prinude, hemijska - na način što je iz specijalne hemijske puške “Šermuli” cal 38 mm ispaljeno 5 (pet) patrona sa sadržajem CS-a (suzavac) istog kalibra, kao i sredstva za vezivanje za lica lišena slobode. 

Nakon što je uspostavljen narušeni JRM, Uprava policije je saopštila da su se u Urgentni centar javili građani: M.Ž, M.N, M.R,V.N, Ž.B., S.V., žaleći se na dejstvo suzavca. Prilikom vršenja službene radnje fizičke povrede su zadobila tri policijska službenika Interventne jedinice CB Podgorica: O.M, S.L. i Đ.B., zadobivši lake tjelesne povrede od kamenica, a oštećeno je i osam službenih patrolnih vozila Uprave policije kao posljedica napada na policijske službenike. 

Tom prilikom, naveo je komandir Stanice policije za JRM, među okupljenim građanima nalazio se i sveštenik B.T. koji je zamoljen da svojim autoritetom utiče na okupljene građane da postupe po izdatim naređenjima, mirno se udalje i ornoguće izvršenje službene radnje, ali on nije pokazao senzibilnost u odnosu na navedenu situaciju. Prilikom upotrebe sredstava prinude, sveštenik T. nije zadobio povrede, i nije iznosio nikakve primjedbe policijskim službenicima.

Odgovor Uprave policije je dostavljen NVO CDT na upoznavanje. 

Savjet je podsjetio da je 26. januara 2020. godine od strane načelnika CB Podgorica informisan o postupanju policije i događanju na Zlatici i da je tu informaciju odmah i javno objavio: http://kontrolapolicije.me/blog/informacija-o-postupanju-policije-na-zlatici .

Takođe, povodom tog i drugih doagađaja, održana je i posebna sjednica Savjeta na kojoj je razmotrena ukupna situacija u zemlji. 

Savjet je tom prilikom, jedintveno, ukazao: da su svi državni organi dužni da profesionalno obavljaju svoj posao, da su mediji odgovorni da doprinose objektivnom sagledavanju stvarnosti i imaju društvenu odgovornost da budu dio rješenja a ne problema i da građani odgovorno koriste društvene mreže čuvajući sopstveni i dignitet svih ostalih. 

Takođe, Savjet je konstatovao da je proteklih sedmica intenzivno i na dnevnoj osnovi komunicirao sa načelnicima centara bezbjednosti u Podgorici, Nikšiću i Beranama. Načelnici Milovan Pavićević, Tihomir Goranović i Miodrag Božović su bili profesionalni i stalno dostupni. Bez ograničenja, najmanjeg odlaganja i u toku trajanja policijskih aktivnosti odgovorili su na svako interesovanje i zahtjev nadzora. Savjet za građansku kontrolu rada policije ih je, na osnovu jednoglasne odluke, javno pohvalio zbog toga a njihov odgovoran odnos je za primjer ostalim policijskim starješinama na lokalnom nivou. O tome ovdje: http://kontrolapolicije.me/blog/održana-redovna-sjednica-razmotrena-ukupna-situacija-u-zemlji .

Na zahtjev Savjeta, u Ministarstvu unutrašnjih poslova je održana konsultacija između MUP, unutrašnje i građanske kontrole policije na kojoj je naročito diskutovano i razmatrano pitanje identifikacije postupajućih policijskih službenika. O tome ovdje:http://kontrolapolicije.me/blog/identitet-postupajućih-policijskih-službenika-ne-može-biti-upitan .