INFORMACIJA O POSTUPKU GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE

INFORMACIJA O POSTUPKU GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE
25 Feb

INFORMACIJA O POSTUPKU GRAĐANSKE KONTROLE POLICIJE

Podgorica, 24. februar 2020. godine - Nevladina organizacija (NVO) “Akcija za ljudska prava” interesovala se da li se Savjet za građansku kontrolu rada policije bavio slučajem policijskog službenika M.L. iz Podgorice povodom njegovog ponašanja na sportskom događaju aprila 2019. godine.

Savjet za građansku kontrolu rada policije pratio je, na osnovu pritužbe NVO “Institit Alternativa”, postupanje policije prije, tokom i nakon fudbalske utakmice Crna Gora - Engleska, 25. marta 2019, i košarkaške utakmice Budućnost - Crvena Zvezda, odigrane 16. aprila 2019. godine.

Savjet je konstatovao da je povodom košarkaške utakmice Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije Ministrastva unutrašnjih poslova (MUP) sprovelo postupak nakon kojeg su spisi predmeta upućeni Etičkom odboru na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika M.L. u predmetnom događaju, koji je na temelju razmatranja predmeta usvojio mišljenje da su u postupanju imenovanog policijskog službenika prekršene odredbe Kodeksa policijske etike iz čl 6 st 4. 

Direktor Uprave policije je obavijestio Savjet da su spisi predmeta, koje je formiralo Odjeljenje za unutrašnju kontrolu, dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu na dalje postupanje, ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične ili prekršajne odgovornosti.

Takođe, direktor Uprave policije je obavijestio Savjet, 17. septembra 2019. godine, da je naložio rukovodiocu Sektora kriminalističke policije pokretanje disciplinskog postupka u cilju utvrdivanja disciplinske odgovornosti službenika M.L.

Konačno, Savjet je konstatovao da se policijski službenik M.L. ponašao protivno vrijednostima crnogorske policije a da su MUP i Uprava policije s tim vezi blagovremeno i profesionalno postupali.