GRANIČNI POLICAJCI PREMA SVEŠTENSTVU I MONASIMA POSTUPAJU PROFESIONALNO I ZAKONITO

GRANIČNI POLICAJCI PREMA SVEŠTENSTVU I MONASIMA POSTUPAJU PROFESIONALNO I ZAKONITO
23 Apr

GRANIČNI POLICAJCI PREMA SVEŠTENSTVU I MONASIMA POSTUPAJU PROFESIONALNO I ZAKONITO

Podgorica/Cetinje, 23. april 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, u sastavu mr.sci. Aleksandar Saša Zeković, prof. dr Dražen Cerović, doc.dr Branislav Radulović, dr Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić, provjerio je, po pritužbi Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, postupanje policijskih službenika Sektora granične policije i usvojio nakon sprovodenog postupka, pribavljenih izjašnjenja i obavljene rasprave, odgovarajuću ocjenu i zaključak. 

Savjet je ocijenio da su službenici Sektora granične policije Uprave policije Crne Gore u konkretnom slučaju postupali profesionalno, zakonito sprovodeći graničnu kontrolu bez drugačijeg i nepovoljnijeg tretmana sveštenstva i monaštva MCP i eparhija SPC u odnosu na druge građane.

Savjet prepoznaje društveni značaj svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori i uvažava činjenicu koliko vjerski autoriteti mogu pomoći građenju i jačanju odnosa između građana i policije, podržavajući njene napore u sprovođenju zakona, očuvanju javnog reda i mira i ukupne bezbjednosti. Opredjeljenje rukovodstva Uprave policije je da sa svim vjerskim strukturama u zemlji gradi odgovoran i profesionalan odnos pa će i Savjet doprinositi da se uz povjerenje jača i otvoreno partnerstvo koje je u interesu napretka i bezbjednosti društva u cjelini.

Savjet za građansku kontrolu rada policije primio je i uzeo u rad pritužbu pravoslavnog arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. U pritužbi je istaknuto da se već neko vrijeme na graničnim prijelazima Crne Gore sprovodi “svojevrsna neposredna diskriminacija” sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, kao i pravoslavnih sveštenika i monaha koji dolaze u Crnu Goru iz drugih država iz pokloničkih razloga svetinjama. Navedeno je da se oni bez ikakvog razloga zadržavaju na graničnim prijelazima i “samo se njima” vrše pretresi motornih vozila. Iz MCP su naveli da ne spore službenicima Sektora granične policije obavezu da obavljaju i sprovode službene mjere i radnje, ali da primjećuju da se radi o politički i anticrkveno motivisanim aktivnostima, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica pri čemu je, navodi se u pritužbi, samo jedna grupa lica - pravoslavno sveštenstvo i monaštvo, označena kao državno opasna i prema njoj se diskriminatorno postupa. U pritužbi MPC je ukazano i na navodno postupanje policije prema episkopu Budimljansko-nikšićkom Joanikiju. Mitropolit crnogorsko-primorski je pozvao Savjet da ovo pitanje diskutuje na svojoj sjednici “kako bi se ovakve diskriminatorne aktivnosti prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu prekinule”.

Savjet je od Uprave policije zatražio detaljno izjašnjenje a predmetom u svojstvu obrađivača i izvjestioca zadužio mr Aleksandra Sašu Zekovića.

Uprava policije je informisala Savjet da su policijski službenici Granične policije, postupajući u predmetnom slučaju, prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu MCP,  kao i prema pravoslavnom sveštenstvu i monaštvu koje iz drugih država dolaze u Crnu Goru, postupali u skladu sa članovima 31 i 32 Zakona o graničnoj kontroli, te je zadržavanje na graničnom prelazu vršeno saglasno navedenim odredbama, a ne po drugom osnovu. Uprava policije je informisala Savjet da službene radnje koje se preduzimaju prema sveštenim licima spadaju u redovne radnje graničnih provjera, i nijesu zahtijevale sprovođenje lica i saobraćajnih sredstava u posebne objekte ili prostor gdje bi bio onemogućen vizuelni kontakt sa ostalim putnicima koji su se u tom momentu nalazili na graničnom prelazu, a u konkretnom slučaju radnje graničnih provjera su sprovodene na način kojim se poštuje i štiti integritet lica podvrgnutih graničnim provjerama. Direktor Uprave policije ovdje je naglasio da je, shodno članu 40 Zakona o graničnoj kontroli, svako lice koje namjerava da pređe ili je već prešlo državnu granicu dužno da se podvrgne graničnoj provjeri, koja obuhvata provjeru lica, saobraćajnog sredstva i stvari, i da sveštena lica nijesu Zakonom izuzeta od sprovođenja istih. Uprava policija je primijetila da uz pritužbu priloženom zapisniku o pretresanju stvari/saobraćajnog sredstva ova lica nijesu navela prigovor, što ukazuje da su policijski službenici postupali zakonito. 

Navedeno je i da Uprava policije nije potvrdila navode pritužbe mediju „Vijesti“, već je u odgovoru na dostavljena pitanja u bitnom navela da postoje i posebna pravila graničnih provjera prema određenoj kategoriji lica, koja ne podliježu graničnim provjerama, kao što su predstavnici drugih državnih organa i članovi njihovih delegacija čiji su ulazak u Crnu Goru i izlazak  najavljeni policiji diplomatskim putem, kao i da sveštena lica ne spadaju u kategoriju tih putnika i nijesu izuzeta od vršenja graničnih provjera, saglasno čemu su službenici granične policije u sklopu redovnih poslova i zadataka i shodno Zakonu o graničnoj kontroli, vršili i pregled motornih vozila u kojima su se nalazila sveštena lica ovom prilikom. 

Direktor Uprave policije je naveo da službenici granične policije postupaju zakonito i profesionalno prema svim sveštenim licima koja prelaze državnu granicu te da ne vrše neposrednu diskriminaciju po osnovu vjere, niti postoji namjera da se primjenom Zakona o graničnoj kontroli vrši zastrašivanje sveštenstva i monaštva, kao i brojnih građana na graničnim prelazima.