GRAĐANSKI NADZOR O POSTUPANJU POLICIJE PREMA VJERNIKU IZ BARA

GRAĐANSKI NADZOR O POSTUPANJU POLICIJE PREMA VJERNIKU IZ BARA
16 Mar

GRAĐANSKI NADZOR O POSTUPANJU POLICIJE PREMA VJERNIKU IZ BARA

Podgorica/Cetinje/Bar, 14. mart 2020. godine - Povodom slučaja građanina Božidara Čarmaka, vjernika iz Bara, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković dao je nezavisnom dnevniku "Vijesti" i novinarki gospođi Jeleni Jovanović ovu izjavu:

Savjet za građansku kontrolu rada policije po sopstvenoj inicijativi provjerava postupanje policije prema građaninu Božidaru Čarmaku iz Bara. Od Uprave policije je zatraženo detaljno pojašnjenje kao i kopija spisa predmeta, uključujući i službene zabilješke postupajućih policijskih službenika.

Prisustvo načelnika Odjeljenja bezbjednosti, na posljednjoj sjednici Savjeta na Cetinju, iskorišteno je da se razmijene mišljenja o ovom predmetu. Saopšten je, na licu mjesta, jedinstven stav Savjeta da se radi o neosnovanom ograničavanju slobode kretanja. Kako su pružena pojašnjenja da je to urađeno iz razloga bezbjednosti građanina, Savjet je iskazao očekivanje da se, bez daljeg odlaganja, onda i procesuiraju sva lica za koja je postajala osnova sumnje da će ugroziti građanina. Taktičke radnje je trebalo primijeniti prema toj grupi lica a eventualno ograničenje kretanja i zadržavanja Čarmaka je opravdano samo onoliko koliko je trajala opasnost po njegov život. Ta opasnost se najefikansnije mogla otkloniti zadržavanjem i blagovremenim procesuiranjem tih lica.

Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije

 

Izjava je objavljena u ND Vijesti od 14.03.2020 godine u tekstu "Tajna je ko prijeti i ograničava kretanje". Tekst je dostupan na ovom linku.

 

O aktivnostima građanskog nadzora na ovom slučaju dostupno ovdje