GRAĐANSKA KONTROLA POLICIJE POHVALILA POLICIJSKE SLUŽBENIKE U TIVTU

GRAĐANSKA KONTROLA POLICIJE POHVALILA  POLICIJSKE SLUŽBENIKE U TIVTU
23 May

GRAĐANSKA KONTROLA POLICIJE POHVALILA POLICIJSKE SLUŽBENIKE U TIVTU

Podgorica, 24. maj 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije, u daljem tekstu Savjet, u sastavu mr.sc. Aleksandar Saša Zeković, doc.dr Branislav Radulović, prof. dr Dražen Cerović, mr.sc. dr Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić postupao je po pritužbi građanina M.G, iz Sidneja, Australija, i usvojio nakon terenske posjete i provjere, pribavljenih informacija i izjašnjenja, provedenog postupka i obavljene rasprave, zaključak kojim se konstatuje i pohvaljuje profesionalno postupanje policijskih službenika Odjeljenja bezbjednosti Tivat. 

Građanin M.G. iz Sidneja, Australija, obratio se Savjetu u cilju provjere postupanja policijskih sluzbenika Odjeljenja bezbjednosti (OB) Tivat povodom, kako je naveo, kontinuiranog uznemiravanja i nasrtaja na građanku Lj.R, 86-godišnju staricu, koja stanuje u bungalovu, na “ostrvu Cvijeća, kao izbjeglica, u kojem je smještena nakon izbijanja rata na području bivše SFRJ. 

U pritužbi je istakao da je starica predmet omalovažavanja, maltretiranja, pokušaja fizičkog napada i uvreda njenih komšija, porodice B, koja, kako je naveo, ima namjeru useliti u njen bungalov. Ugledni iseljenik M.G. je naglasio da se tim povodom više puta obraćao policiji u Tivtu ali da nije zadovoljan ostvarenom komunikacijom i njihovim odnosom kao i Centru za socijalni rad i opštinskoj administraciji Tivta, ali su ga oni ponovno uputili na policiju s a kojom nije uspio ostvariti profesionalni kontakt. 

Savjet je načelnika OB Tivat, Dragana Kontića, pozvao da naloži da policijski službenici odmah izađu na lice mjesta, obave razgovor sa staricom i licima koja se pominju u pritužbi, upoznaju se sa navodima koja ima u pogledu ugrožene bezbjednosti i pomognu joj da podnese, s tim u vezi, odgovorajuću prijavu policiji. Savjet je dodatno, ukoliko je potrebno,zatražio da o kompletnom slučaju, načelnik OB Tivat upozna nadležni Centar za socijalni rad (CSR) zbog, njihovog, daljeg postupanja. Savjet je zatražio detaljnu informaciju o svim preduzetim radnjama i za hitnost u postupanju.

Uprava policije -  Centar bezbjednosti Herceg Novi - OB Tivat u odgovoru Savjetu su informisali da, u kontekstu predmetne prijave crnogorskih iseljenika iz Australije u kojoj se navodi da je OB Tivat, u više navrata, prijavljeno kontinuirano uznemiravanje i fizički nasrtaj na građanku Lj.R. iz Tivta, ovo OB nema evidentiranih prijava, te da je isti prvi put evidentiran na osnovu prijave Savjeta za građanasku kontrolu rada policije i komunikacije, ovim povodom, ostvarene sa policijskim službenicima OB Tivat. Član Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković, neposredno je kontaktirao načelnika OB Tivat i prijava je evidentirana 29. aprila 2018. godine oko 16 sati.  Nakon tog obavještenja koje je dalje primio načelnik Stanice kriminalitičke policije Branko Todorović sa istim je upoznao dežurnu službu Stanice policije. Odmah nakon prijema obavještenja policijski službenici OB Tivat su izašli na lice mjesta gdje su obavili razgovor sa građankom Lj.R. a o događaju upoznali dežurnog ODT u Kotoru S.J. koji se izjasnio da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela i naložio da se sa predmetom upozna CSR Tivat, u cilju preduzimanja obaveza iz svoje nadležnosti kao i rodbina građanke, uz upozorenja na obavezu staranja o nemoćnom licu. 

Kako su, tokom prvomajskih praznika 2018, od strane podnosioca pritužbe, građanina M.G, saopšteni dosta ozbiljni navodi o navodnom dodatnom neprofesionalnom odnosu policije, član Savjeta mr Aleksandar Saša Zeković, koji je i obrađivač predmeta, odlučio je da iznenada i neposredno posjeti Stanicu policije (SP) Odjeljenja bezbjednosti (OB) u Tivtu kako bi se i tako saznalo sve što je potrebno u vezi primjene policijskih ovlašćenja i sugerisalo, u slučaju potrebe, blagovremene korekcije. Istim povodom kontaktirala ga je i nevladina organizacija (NVO) “SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica” ukazujući i na njihove informacije u vezi sa predmetnim slučajem. 

Člana Savjeta, mr Zekovića, je primio načelnik Stanice kriminalističke policije OB Tivat Branko Todorović i omogućio mu zatraženi uvid u predmete spisa koji se odnose na slučaj starice Lj.R. 

Na osnovu detaljnog uvida član Savjeta je nedvosmisleno konstatovao da su policijski službenici OB Tivat, postupajući po instrukciji Savjeta za građansku kontrolu rada policije, profesionalno primjenjivali svoja ovlašćenja i u skladu sa ostvarenom komunikacijom sa nadležnim državnim tužiocem koji je naredio određene radnje.

Po izdatoj preporuci Savjeta policijska patrola je izašla na lice mjesta. Obavljen je razgovor sa njom i konsultovan je državni tužilac koji je policiji naložio da se obavijesti CSR. Tako je i naloženo obavljanje odgovarajućeg medicinskog pregleda u čemu policija nije učestvovala, kako je i saopšteno podnosiocu pritužbe, već je samo prisustvovala kako nalaže i zakon (asistencija). Prevoz gospođe Lj.R. uradila je, u prisustvu službenika CSR, Hitna medicinska pomoć u Psihijatrijskoj ustanovi u Kotoru.

Član Savjeta je obavio i telefonsku konsultaciju sa dežurnom službenicom u CSR koja je obavijestila da je pokrenut postupak dodjeljivanja staraoca starici ili njenog smještaja u kolektivno stanovanje. Kazala je da je obavljen pregled i da je isključivo konstatovana staračka demencija. Saopštila je da se starica nije protivila mogućnosti da bude smještena u kolektivno stanovanje (Dom starih) već je saopštila da će učiniti/prihvatiti sve na osnovu dogovora sa kćerkama. Povezani su CSR i imenovana NVO kako bi službenici CSR ostvarili što prije odgovarajući kontakt sa porodicom starice jer je od izuzetne važnosti bliska komunukacija porodice sa CSR jer starica nije zapušteno ili zanemareno lice o kojem nema ko da brine. 

Službenici CSR, što im nije bilo uopšte poznato, kao ni policiji, prije obraćanja Savjeta, sugerisano je da budu pažljivi u konkretnom slučaju jer određene informacije ukazuju da se radi o smišljenim pristupima i postupcima osoba iz komšiluka, saopšten im je njihov identitet, kako bi se starica držala pod pritiskom i primorala da napusti mjesto stanovanja i tako oslobodila prostor za navedena lica, a o čemu se govori u pritužbi podnijetoj Savjetu.

Član Savjeta, mr Aleksandar Saša Zeković, zatražio je da sa patrolom izađe na lice mjesta i obavi razgovor sa staricom što je takođe omogućeno i realizovano. 

Policijski službenik je u naselju pronašao lice koje se pominje u pritužbi i od strane starice. Isti je pozvan da službene prostorije OB Tivat kako bi dao izjavu odnosno izjasnio se na sve okolnosti. Policijski službenik ga je, preventivno, upozorio na dalje ponašanje jasno ističući da Policija na bilo koji način neće tolerisati neprimjereno ponašanje prema starici i kršenje zakona. Od istog je u Stanici policije uzeta izjava. 

O svojoj posjeti OB Tivat član Savjeta je i neposredno upoznao NVO “Sos telefon za žene i djecu žrtve nasilja” i podnosioca pritužbe.

Savjet je podnosiocu pritužbe i porodici starice sugerisao neposredan, blagovremen i kvalitetan kontakt zasnovan na povjerenju sa CSR kako bi se u potpunosti zaštitili interesi starice u pogledu njenog kvalitetnog života, sigurnosti i zaštite integriteta i dostojanstva. 

Savjet je konstatovao da je u konkretnom slučaju pokazano profesionalno i odgovorno postupanje policije i njeno djelovanje u zajednici. 

Savjet je konstatovao da su policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Tivat u konkretnom slučaju postupali savjesno, blagovremeno i profesionalno. 

Savjet je zato posebno pohvalio  profesionalnost i senzibilitet policijskog službenika Dušana Obradovića i policijske službenice Jelene Dedejić, koji su, u pratnji člana Savjeta, mr Aleksandra Saša Zekovića, posjetili staricu Lj.R. Savjet  je konstatovao zadovoljstvo i ponos zbog takvog odnosa, postupanja i senzibiliteta policije i ocijenio da takvi pristupi su u interesu policijske organizacije i naše države. 

Savjet je takođe pohvalio ukupan pristup i odnos kao i pokazanu profesionalnost načenika Stanice kriminalističke policije OB Tivat, Branka Topdorovića, i načenika OB Tivat, Dragana Kontića. 

Savjet je konačno pozvao ministra unutrašnjih poslova i v.d. direktora Uprave policije da imenovane policijske službenike i policijsku službenicu neposredno upoznaju sa pohvalnom ocjenom građanske kontrole policije i razmatre mogućnost dodatne pohvale i nagrađivanja prema policijskom službeniku Dušanu Obradoviću i policijskoj službenici Jeleni Dedejić.

Integralni tekst zaključka dostupan ovdje.