GRAĐANKA TOMAŠEVIĆ SE POŽALILA NA OGRANIČAVANJE SLOBODE KRETANJA I UPOTREBU SUZAVCA NA CETINJU

GRAĐANKA TOMAŠEVIĆ SE POŽALILA NA OGRANIČAVANJE SLOBODE KRETANJA I UPOTREBU SUZAVCA NA CETINJU
23 Sep

GRAĐANKA TOMAŠEVIĆ SE POŽALILA NA OGRANIČAVANJE SLOBODE KRETANJA I UPOTREBU SUZAVCA NA CETINJU

Građanka gospođa Kana Tomašević sa Cetinja, preko aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, podnijela je pritužbu na postupanje policije Savjetu za građansku kontrolu rada policije i iskazala nezadovoljstvo postupanjem policije na Cetinju uz ocjenu da su u njenom slučaju službenici policije, dana 4. i 5. septembra 2021. godine, povrijedili član 39 Ustava Crne Gore, na način što su joj ogradama i kordonima policije ograničili slobodu kretanje. 

Ona je podsjetila da pomenuti član Ustava glasi: "Jemči se pravo na slobodu kretanja i nastanjivanja, kao i pravo napuštanja Crne Gore. Sloboda kretanja, nastanjivanja i napuštanja Crne Gore može se ograničiti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprječavanja širenja zaraznih bolesti ili iz razloga bezbjednosti Crne Gore." 

“Međutim, kao građanka Cetinja, 4. septembra ujutro doživjela da mi je kuća, koja se nalazi u ulici

Novice Cerovića, bila potpuno ograđena sa svih strana. Kuća u kojoj živim nalazi se preko puta Vladinog doma i ispred nje se nalazila ograda, kao i kordon policije. Kada sam krenula kroz Dečansku ulicu da popijem kafu, takođe me sačekala ograda i kordon policije. Kada sam progovorila da su nas zatvorili kao u tor, jedan od policajaca je prokomentarisao da imam dovoljno prostora ispod skele koja se nalazi na jednoj staroj kući. Dakle, ostavili su nam toliko prostora koliko je možda nekom mišu dovoljno da se provuče, da ne pričam koliko je ovo rizično za moje starije komšije i đecu, što možete utvrditi prilikom izlaska na pomenutu lokaciju” kazala je gospođa Tomašević Savjetu za građansku kontrolu rada policije.  

“Osim toga, dodala je ona, ograda i kordon su čekali i komšije u uličici koja, pored državnog arhiva vodi do Dvorskog trga, kao i one koji žive u Medovini. Dakle, u reonu od nekih 200 metara, ograde i kordini su bili raspoređeni na 4 mjesta. Za 35 godina koliko živim u centru grada, ovo nikada u životu nijesam doživjela. Osim toga, kada sam dolazila kući da se presvlačim, policajci su me pitali

đe idem, đe tačno živim i slično. Da bih ovo izbjegla, izlazila sam dvorištem kroz drugu kuću, jer je naša kuća u ulici Novice Cerovića dvorištem u dužini Dečanske ulice povezana sa kućom u Njegoševoj 45, pa je ovo bio jedini način da komunikaciju sa policijom svedem na minimum” požalila se građanka Tomašević.

U istoj pritužbi građanka je uputila i protest zbog prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava koja demonstrirana na ulicama u gradu, za suzavce bačene ispred otvorenih vrata kuća na korzu. 

“Postupanje policije na trgu prilikom uklanjanja ograde takođe je, po mom mišljenju, prekoračenje ovlašćenja, jer su policajci gurali starije ljude i žene koji su mirno protestvovali. Polazim od toga da ne bih voljela da gledam da se neko tako ponaša prema mom đedu, majci, sestri. Ako je planirana intenzivnija intervencija u gradu, sa intenzvnijom, masovnijom, upotreba sredstava prinude trebalo je da nas obavijesteo tome, kako bi žene i đeca ostali zatvoreni u kućama. O količini suzavca koja je korišćena prosudite sami, kada se isti i danas, 06.09. osjećaju na ulicama. Prosudite koliko kancerogenih elemenata danas udišu djeca, mladi i stari Prijestonice i da li su to zaslužili nakon pružene ruke đevojčice na trgu, nakon posluženja koje su im građani u svim djelovima grada ponudili, a to su uradili iz čistog gostoprimstva i razumijevanja da su i ti policajci nečiji sinovi, očevi i braća” kazala je gospođa Tomaševića i zaključila “Da li se ona stara "ko tebe kamenom, ti njega hlebom", pretvara u “ko tebe cvijećem, ti njega suzavcem”.

Savjet je sa pritužbom upoznao direktora Uprava policije i pozvao ga da se izjasnI na navode građanke.