FUDBALSKA UTAKMICA NIKŠIĆ: PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE

FUDBALSKA UTAKMICA NIKŠIĆ: PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE
04 Apr

FUDBALSKA UTAKMICA NIKŠIĆ: PROVJERA POSTUPANJA POLICIJE

Podgorica, 3. april 2019. godine - Nevladina organizacija "Građanska alijansa" obavijestila je večeras Savjet za građansku kontrolu rada policije da je na utakmicu u Nikšiću došlo do upotrebe sredstava prinude i zatražila da građanska kontrola provjeri postupanje Policije.

Savjet je odmah neposredno kontaktirao direktora Uprave policije dr Veselina Veljovića koji je naložio provjere.

Načelnik CB Nikšić, Milorad Žižić, je predsjednika Savjeta upoznao sa osnovnim informacijama u vezi sa intervencijom Policije uz napomenu da je došlo do upotrebe sredstava prinude iz opravdanih razloga.

Savjet je od Policije informisan da postoje video zapisi na osnovu kojih će se obaviti potrebne provjere u vezi utvrđivanja svih činjenica, uključujući i eventualno prekoračenje ovlašćenja. 

Policija je obavijestila Savjet da su registrovani napadi na službeno lice i da je jedan broj navijača prema navodima Policije bio u vidno alkoholisanom stanju i da nije postupao po izdatim naredbama ovlašćenih službenika. Navijačkoj grupi “Varvari” prilikom kontrole na Bogetićima je oduzeto alkoholno piće, palice i bodež.

Predsjednik i članovi Savjeta Aleksandar Saša Zeković, dr Branislav Radulović i dr Vladimir Dobričanin su u Urgentnom centru i obišli su povrijeđene navijače i policijskog službenika Krstonijević Gorana. Ostali povrijeđeni službenici su obrađeni u zdravstvenoj ustanovi u Nikšiću.

Prema podacima Savjeta - do 01h 05. aprila 2019. godine - utvrđeno je da je povrijeđeno ukupno šest policijskih službenika i pet navijača od kojih je jedan zadržan u Kliničkom centru zbog opservacije. 

Direktor Uprave policije i načelnik CB Nikšic pokazali su odgovoran, profesionalan i ažuran odnos prema svim zahtjevima Savjeta.

Saopštenje NVO “Građanska alijansa” koja je Savjetu i javnosti ukazala na slučaj dostupno ovdje.

Saopštenje Uprave policije povodom incidenta na utakmici dostupno ovdje.

Saopštenje navijačke grupe “Varvari” povodom incidenta na utakmici dostupno ovdje.

Slike povrijeđenih policijskih službenika G.K. i K.T. i navijača A.I.

Snimak koji su sačinili navijači “Budućnosti”.