DRUŠTVENE MREŽE I UGROŽAVANJE NACIONALNE BEZBJEDNOSTI

DRUŠTVENE MREŽE I UGROŽAVANJE NACIONALNE BEZBJEDNOSTI
26 Nov

DRUŠTVENE MREŽE I UGROŽAVANJE NACIONALNE BEZBJEDNOSTI

Podgorica, 26. novembar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije se interesovao kod Uprave policije o njenim aktivnostima u 2020. godini protiv prijetnji, rizika i drugih negativnih aktivnosti, na društvenim mrežama i različitim medijskim portalima kojima se podrivao ustavni poredak Crne Gore, teritorijalni integritet i suverenitet, diskreditovale njene državne institucije, širile lažne vijesti i panika, manipulisalo građanima u cilju usmjeravanja njihovog političkog/izbornog opredjeljenja i mišljenja.

Takve aktivnosti - pojedinaca, grupa, političkih faktora - posebno su, svojim intenzitetom, registrovane tokom održavanja različitih javnih okupljanja pod motom “Ne damo svetinje” i tokom parlamentarnih izbora.

Savjet je zatražio detaljniju analizu i informaciju o aktivnostima Uprave policije u odnosu na sve te negativne pojave i događaje do kojih je dolazilo kroz upotrebu društvenih mreža i što je Uprava policije konkretno preduzimala kako bi se spriječile i uklonile takve prijetnje i pružio doprinos zaštiti interesa i vrijednosti na kojima se zasniva, i koje slijedi, država Crna Gora.

Savjet se interesovao da li se Uprava policije bavila identifikacijom osoba koje su stajale iz lažnih stranica (profila) na društenim mrežama a putem kojih su se sprovodili digitalne pritiske na izbore i kompromitovale institucije i pojedince. 

Savjet se interesovao da li se Uprava policija bavila eventualnim slučajevima neopreznog korišćenja društvenih mreža od strane javnih funkcionera i državnih službenika i namještenika pri čemu je potencijalno dolazilo do neovlašćenog, nekontrolisanog i namjernog objavljivanja povjerljivih ili osjetljivih informacija ili sadržaja.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je zatražio izjašnjenje o mogućnostima i kapacitetima Uprave policije da se nosi sa izazovima i posljedicama do kojih dolazi kroz ciljano negativno korišćenje društvenih mreža.

Savjet je preporučio Upravi policije da razmotri mogućnost kako da se građani pozovu i konkretno upute da prijavljuju protivzakonite sadržaje na društvenim mrežama i saznanja ko iza istih stoji. 

Savjet se interesovao za mogućnosti i kapacitete Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da se nosi sa izazovima i posljedicama do kojih dolazi kroz ciljano negativno korišćenje društvenih mreža u odnosu na nacionalnu bezbjednost, a posebno kroz podsticanje korisnika na terorizam, organizovani kriminal, negativne (nasilne) društvene proteste i revolucionarne aktivnosti i digitalne pritiske na slobodne izbore.