DOK SE UDALJAVAO SA TRGA, NEPOZNATI POLICAJAC GA POGODIO ŠOK BOMBOM

DOK SE UDALJAVAO SA TRGA, NEPOZNATI POLICAJAC GA POGODIO ŠOK BOMBOM
16 Sep

DOK SE UDALJAVAO SA TRGA, NEPOZNATI POLICAJAC GA POGODIO ŠOK BOMBOM

Građanin gospodin R.Ć. (1967), iz Nikšića, posredstvom aktivista Crnogorskog helsinškog odbora, obratio se Savjetu za građansku kontrolu rada policije. Iznio je primjedbe na postupanje policije na Cetinju, na dvorskom trgu, dana 5. septembra 2021. godine, i priložio medicinsku dokumentaciju i fotografije.

“Sa prijateljima sam se pridružio mirnom javnom okupljanju koje je bilo usmjereno protiv politike asimilacije Crnogoraca. Za taj skup sam saznao slučajno, prateći društvene mreže i medije. Stajali smo na trgu i međusobno razgovarali. Situacija je bila mirna. Nije bilo nikakvog remećenja javnog reda i mira. Ljudi oko mene su se ponašali pristojno. Nijesam čuo nikakvo upozorenje policije da će bačiti suzavac, tj. upotrijebiti sredstvo prinude jer da jesam odmah bih postupio po tome. Mislim da je problem, ako je takvo naređenje uopšte i izdato, što nije korišćen razglas odgovarajuće jačine a naročito što onaj koji je eventualno i izdao takvo neređenje nije dao određeno, pristojno i razumno, vrijeme da ga građani poslušaju i započnu udaljavanje. Da je tako postupio, vjerujem da ne bi bilo razloga da dođe po povrijeđivanja građana niti do kompromitacije policije. Odjednom iz čista mira je počelo dejstvo suzavca. Odmah sam odlučio da napuštim skup. Fokusirao se, u tom metežu, da što bezbjednije i što brže napuštim skup. Istog trenutka kad sam krenuo da se udaljavam sa trga, iznenada me je, ne znam sa koje strane, pogodio određeni projektil, pretpostavljam da je to bila šok bomba. Osjetio sam probod, bol i žar u šaku lijeve ruke. Ruke sam inače držao u džepovima. Izvadio sam ruke, i vidio da mi krvari lijeva šaka. Odmah sam tražio način da dođem do bolnice. Cetinje, relativno dobro poznajem, ali je bila slaba vidljivost zbog dejstva suzavca i ostalih hemijskih sredstava pa mi je trebalo vremena. Bio sam inače prvi pacijent, koji je medicinski obrađen u hitnoj pomoći na Cetinju tog dana. Da nijesam ruke držao u džepove, mislim da bih imao i teže povrede” kazao je građanin R.Ć. 

“Nije bilo nikakvog opravdanja i razloga da me policijski službenik direktno gađa i pogodi. Da li je to bila direktna namjera da me povrijedi, ili je neiskustvo u korišćenju ovog sredstva prinude u pitanju, to je na nadležnima da utvrde ali svakako ne mijenja činjenicu da sam povrijeđen i to bez ikakvog razloga” kazao je gospodin R.Ć.

“Na skupu sam se ponašao mirno, civlizovano, poštujući sve propise, čak i držeći distancu u odnosu na posebno nepoznate ljude. Došao sam da mirno iskažem svoj stav, koristeći Ustavom zagrantovana prava, a vratio sam se povredom koja je i dalje traje, i traži duže liječenje i rehabilitaciju” saopštio je R.Ć.

Građanin gospodin R.Ć. je zatražio da u postupku, i medijima, bude naveden pod inicijalima. U prilogu pritužbe je dostavio medicinsku dokumentaciju i fotografije povreda i zatražio od Savjeta da provjeri profesionalnost postupanja policije i da li je došlo do povrede njegovih prava, kao i da bude povratno informisan o utvrđenim činjenicama.

Savjet je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore dostavio prijavu kako bi nadležno državno tužilaštvo provjerilo da li u radnjama policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore prema građaninu R.Ć. iz Nikšića ima bića bilo kojeg krivičnog djela ili prekršaja koje se goni po službenoj dužnosti.

Savjet se interesovao da li je Uprava policije postupala prema građanki u smislu da li je intervencija prema gospodinu R.Ć. na bilo koji način bila nužna i opravdana odnosno da li se ista dovodi u vezu sa izvršenjem nekog prekršajnog ili krivičnog djela.