DJELOTVORAN NADZOR NAD POSTUPCIMA VLADE

DJELOTVORAN NADZOR NAD POSTUPCIMA VLADE
17 Apr

DJELOTVORAN NADZOR NAD POSTUPCIMA VLADE

Podgorica, 17. aprill 2020. godine - Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije mr Aleksandar Saša Zeković dao je izjavu crnogorskom nezavisnom nedjeljniku "Monitor" i novinaru Predragu Nikoliću povodom aktivnosti građanskog nadzora policije u odnosu na uslove u policijskim prostorijama za zadržavanje.

Izjava je objavljena u tekstu "Pritvor rizičan za zdravlje" autora novinara Predraga Nikolića koji je objavljen u izdanju "Monitora" broj 1539 od petka 17. aprila 2020. godine na stranama 16, 17 i 18. 

Integralnu izjavu predsjednika Savjeta datu nedjeljniku "Monitor" prenosimo i ovdje:

U uslovima bitnog zadiranja u građanske slobode, usljed protivepidemijskih mjera, neophodan je djelotvoran nadzor nad postupcima Vlade. Savjet za građansku kontrolu rada policije sprovodi aktivno praćenje poštovanja ljudskih prava pri postupanju policije. Posebnu pažnju posvetili smo tretmanu građana lišenih slobode. Pohvalno je što nijesmo registrovali nijedan slučaj zlostavljanja i mučenja pa možemo konstatovati ozbiljan napredak u radu Uprave policije. Međutim, Uprava za imovinu je odgovorna što su u potpunosti zanemarena i zapostavljena brojna pitanja koja su suštinski važna za poštovanje ljudskih prava i zaštitu od zlostavljanja osoba lišenih slobode. Dodatan ozbiljan problem je i to što nadzorne i razvojne funkcije Ministarstva unutrašnjih poslova nijesu zaživjele. U kontinuitetu ukazujemo na nepoštovanje preporuka međunarodnih i domaćih tijela za prevenciju torture. Bez opravdanja je činjenica da se godinama ne može riješiti problem video nadzora i urednih sanitarnih prostorija, ili još gore, zamijeniti sijalice, popraviti česme ili oprati ćebad u policijskom pritvoru. Zbog takvog, neprofesionalnog, odnosa trpe ljudska prava zadržanih građana ali i međunarodni ugled Crne Gore. Od naše posljednje posjete, i javno predstavljenog izvještaja, nije urađeno gotovo ništa na unaprjeđenju uslova pritvora. Sada, u uslovima epidemije zarazne bolesti,registrujemo i problem prenatrpanosti. U najavljenom dijalogu sa predsjednikom Vlade ovo će biti jedna od najvažnijih tema.

mr Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije