DEMONSTRIRANA SNAŽNA POSVEĆENOST DRŽAVE VLADAVINI PRAVA I ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA

DEMONSTRIRANA SNAŽNA POSVEĆENOST DRŽAVE VLADAVINI PRAVA I ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA
23 Dec

DEMONSTRIRANA SNAŽNA POSVEĆENOST DRŽAVE VLADAVINI PRAVA I ZAŠTITI LJUDSKIH PRAVA

Podgorica, 23. decembar 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije neposredno je pratio, kako je i javno najavio, primjenu policijskih ovlašćenja i postupanje policije na javnom okupljanju “Veliki crkveno-narodni sabor”  u Nikišiću 21. decembra 2019. godine.        

Praćenje i ocjena primjene policijskih ovlašćenja se vrši zbog obezbjeđivanja profesionalnih i etičkih normi u postupanju i standarda ljudskih prava kako bi policija bila odgovorna građanima i zajednici kojima služi.

Svojim prisustvom i neposrednim praćenjem primjene ovlašćenja Savjet je želio osigurati profesionalno i odgovorno postupanje policije. 

Savjet je podsjetio da je shodno međunarodnim i domaćim standardima pravo na mirno okupljanje garantovano samo dok je okupljanje mirno. Po tom pitanju građanima Crne Gore obratio se i direktor Uprave policije čija je izjava dostupna ovdje: Poziv direktora Uprave policije, dr Veselina Veljovića, građanima Crne Gore dostupan je ovdje

Savjet je takođe pozvao građane Crne Gore koji planiraju da uzmu učešće u predstojećim javnim okupljanjima da svojim pristupom i ponašanjem doprinesu da događaji proteknu bezbjedno i mirno, uz poštovanje javnog reda i mira. Savjet je saopštio da se od policije očekuje da pokaže pripremljenost, punu riješenost i posvećenost države Crne Gore prema vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda.            

Uspostavljena je stalna komunikacija sa Centrom bezbjednosti (CB) Nikšić a dogovorena je i potrebna logistička podrška kako bi se nadzor uspješno i efikasno sproveo na terenu. Potrebne konsultacije Savjet je neposredno obavio i sa organizatorima javnog okupljanja.

Savjet je konstatovao da su od strane CB Nikšić odgovorno i blagovremeno planirane sve potrebne mjere i radnje kako bi događaj protekao bezbjedno i bez narušavanja javnog reda i mira. Savjetu je predstavljen plan obezbjeđenja odnosno plan mjera i aktivnosti koji podrazumijeva određene faze pri čemu je akcenat na tome da uniformisana policija i ne bude toliko vidljiva prije i u toku samog javnog okupljanja. Najveća pažnja je posvećena regulaciji saobraćaja kako bi se osigurao kontinuirani tok i nesmetano kretanje građana koji dolaze iz drugih opština do mjesta održavanja javnog okupljanja. Nakon završetka javnog okupljanja uniformisana policija će biti zastupljenija na ulici kako bi se, posebno zbog rada ugostiteljskih objekata, nastavio stabilan javni red i mir. Na ulazu u grad obezbijeđen je poseban parking za autobuse i privatna vozila. Relaciju do centra grada, oko 800 metara, učesnici javnog okupljanja će prješačiti uz obezbjeđenje službenih lica u civilu. Shodno dogovoru sa organizatorima u svakom autobusu će biti po jedan sveštenik ili predstavnik crkvene opšine iz tog grada koji garantuju za odgovorno i primjereno postupanje učesnika što podrazumijeva i brigu za prateći materijal, odsustvo zastava stranih država, uvrijedljivi i drugi neprimjereni sadržaj. O tome više ovdje.                

Na osnovu obavljenih konsultacija sa organizatorom javnog okupljanja i policijom Savjet je konstatovao da je Uprava policije pripremila kvalitetan i ozbiljan plan obezbjeđenja koji uključuje i sve složene bezbjednosne mjere uz optimalan broj pripadnika policije kako bi svi bezbjednosni aspekti bili pod kontrolom.

Savjet je konstatovao, što je izuzetno važno, da je taj plan usaglašen i dogovoren sa organizatorom javnog okupljanja i da je komunikacija policije i crkvenih vlasti u konkretnom slučaju je bila veoma redovna i kvalitetna. 

Organizator je Savjetu ukazao na mogućnost zaustavljanja autobusa koji dolaze u Nikšić. Na osnovu ostvarene komunikacije sa policijom Savjetu je saopšteno da neće biti namjenskog zaustavljana kolone sem ukoliko se dogode napadi na službena lica. 

Ono što je za Savjet i građane važno jeste da su svi angažovani policijski službenici evidentirani, uredno označeni i znaće se bez problema na kojoj je lokaciji prisutan i gdje postupa svaki policijski službenik.     

Predsjednik i član Savjeta, mr.sci Aleksandar Saša Zeković i doc. dr Branislav Radulović, su u ime Savjeta, sproveli nadzor nad svim operacijama i aktivnostima policije u vezi sa javnim okupljanjem. S tim u vezi ostvarena je bliska i direktna komunikacija sa načelnikom CB Nikšić, Tihomirom Goranovićem, koji je rukovodio i Štabom koji je radio na omogućavanju ovog javnog okupljanja. 

Tokom postupka nadzora Savjet je neposredno provjeravao primjedbe i pitanja iz javnosti i s tim u vezi naročito sarađivao sa uglednom novinarkom Jelenom Jovanović i portalom nezavisnog dnevnika (ND) “Vijesti”. Svi važni podaci iz nadzora Savjeta su objavljeni u realnom vremenu i dostupni su ovdje. Savjet je posebno zahvalan novinarki Jovanović i ND “Vijesti” na profesionalnom odnosu i uspješnoj saradnji. Savjet je bio otvoren i dostupan za interesovanja i svih drugih medija. 

Konsultacije su održavane i sa organizatorom javnog okupljanja.              

Savjet je konstatovao da je Uprava policije demonstrirala snažnu posvećenost države održavanju vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda. Sloboda mirnog okupljanja je osnovno ljudsko pravo i u Nikšiću su, pri održavanju velikog crkveno-narodnog sabora, pokazani puni građanski i profesinalni kapaciteti i potencijali.

Savjet je čestitao organizatoru javnog okupljanja i policiji na odličnoj komunikaciji i saradnji i zahvaljuje im na njihovom odnosu prema građanskom nadzoru policije.                

Savjet je ocjenio da su policijski službenici CB Nkšić postupali odgovorno i profesionalno a građani su prema njima pokazali puno uvažavanje i razumijevanje. 

Savjet je, konačno, pohvalio sve angažovane policijske službenike i načelnika CB Nikšić.