CRNOGORSKA POLICIJA SNAŽI OTVORENOST PREMA GRAĐANIMA

CRNOGORSKA POLICIJA SNAŽI OTVORENOST PREMA GRAĐANIMA
02 Apr

CRNOGORSKA POLICIJA SNAŽI OTVORENOST PREMA GRAĐANIMA

Podgorica, 2. april 2019. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije razmotrio je, po sopstvenoj inicijativi, pitanja transparetnosti, otvorenosti i legitimnosti Uprave policije.

Direktor Uprave policije, dr Veselin Veljović, naložio je svim načelnicima centara i odjeljenja bezbjednosti (CB/OB) u okviru Uprave policije Crne Gore da jednom sedmično, u cilju jačanja partnerskih odnosa zajednice i policije, organizuju redovan prijem građana. Iz Uprave policije je pojašnjeno da je odluka donijeta kako bi se ostvarila neposrednija komunikacija sa rukovodiocima u CB/OB na teritoriji grada u kojem borave u cilju pomoći u efikasnijem rješavanju problema i pitanja od važnosti za građane u situacijama u kojima je to na bilo koji način u moći i nadležnosti Uprave policije.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocjenjuje da konkretna odluka značajno doprinosi otvorenosti policijske organizacije i predstavlja pozitivan podsticaj u uspostavljanju nove, transparentnije, policijske kulture. To je odgovoran odnos prema javnosti kojoj Policija služi i prilika da se građani značajnije uključe, iznosu svoje mišljenje i doprinesu brzoj i profesionalnoj primjeni policijskih ovlašćenja. 

Iako na prvi pogled zvuči kao mala stvar, Savjet prepoznaje da su promjene poput ove ključne za unaprjeđenje odgovornosti i za snažniji nadzor javnosti nad radom policije.  Policija se na dati način odgovorno postavlja prema povjerenju javnosti. Nastavljaju se ozbiljniji koraci transparetnijeg djelovanja i prevladavanja ranije nezdrave klime. 

Savjet je odluku direktora Uprave policije razmotrio i u kontekstu slučaja građanina I.T. iz Berana prepoznajući akcentiranje odgovornosti i poruku policijskim starješinama na lokalnom nivou da se pažljivo i ažurno odnose prema primjedbama i zapažanjima građana.

Savjet podržava komunikaciju i dijalog sa Policijom na lokalnom nivou i zato poziva javnost da maksimalno koristi poziv Policije. Građani, što uključuje i novinare, sindikalne, građanske i političke aktiviste, su dobrodošli da sa policijom razgovaraju o svim pitanjima i problemima koje se tiču njihove lične i imovinske sigurnosti ili su od interesa za bezbjednost lokalne zajednice i efikasno i legitimno djelovanje policije.

Integralni tekst odluke Uprave policije i poziva prema građanima dostupan ovdje.