CETINJE: NEPROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJSKOG SLUŽBENIKA

CETINJE: NEPROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJSKOG SLUŽBENIKA
26 Feb

CETINJE: NEPROFESIONALNO POSTUPANJE POLICIJSKOG SLUŽBENIKA

Podgorica/Cetinje, 26. februar 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije se interesovao za zaštitu integriteta i bezbjednosti građanina koji je bio predmet molbe Uprave policije prema javnosti za pomoć u identifikaciji. S tim u vezi je ostvaren kontakt sa načelnikom Odjeljenja bezbjednosti (OB) Cetinje i porodicom građanina. 

Porodica je u kontaktu sa Savjetom iskazala žaljenje zbog tragičine smrti sugrađanina i iskazala zabrinutost zbog načina na koji su sprovedene i saopštene aktivnosti policije u vezi sa prepoznavanjem i postupanjem nakon toga. Saopštavaju, i kroz ovo oglašavanje Savjeta, da su i dalje suočeni sa pojačanim stresom, uznemireni zbog svih dešavanja i zabrinuti kako će se sve to odraziti na njihovo zdravlje u budućnosti. Jasno su ukazali na postupak i odnos jednog od policijskih službenika kojem su se obratili pošto su pristupili u službene prostorije OB Cetinje. Potvrdili su da su primili i prihvatili izvinjenje i da su naišli na profesionalan i korektan odnos načelnika OB Cetinje. 

Savjet je zamoljen da ovim putem  istakne odluku porodice da ne želi da vodi niti učestvuje u bilo kakvim tužbenim i drugim zahtjevima u odnosu na Upravu policije jer im je prihvatljiv odnos i postupak načelnika OB Cetinje prema njima i ne žele ovu tragediju da koriste u pravcu bilo kakve finansijske i druge koristi. 

Ukazali su da se suočavaju sa čitanjem medijskih naslova i navoda koji ne poštuju pretpostavku nevinosti zbog čega se zajednički ponavlja raniji apel Savjeta medijima da u sklopu svojih sadržaja koji uključuju molbu policije za prepoznavanje, ukoliko od istih ne odustaju, obavezno i vidljivo navedu napomenu da se lice sa video zapisa i fotografija ne dovodi ni na jedan način sa ovim ubistvom.

Savjet je iskazao razumijevanje prema emotivnom stanju građanina i njegove porodice i obaviješten je da njihov integritet i dostojanstvo nijesu ugroženi.

Na osnovu sprovedenog postupka, koji je uključio odgovarajuće razgovore i uvid u službenu dokumentaciju OB Cetinje, Savjet je utvrdio da je policijski službenik N.B. neprofesionalno postupio u trenutku kada su lica pristupila u službene prostorije. Policijski službenik N.B. je građanina kvalifikovao i sa njim i njegovom porodicom razgovarao na način kojim nije poštovao njihovo dostojanstvo. 

Savjet je izdao preporuku načelniku OB Cetinje da pokrene postupak u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti službenika N.B. 

Savjet je ranije preporučio Upravi policije, da zbog ovog konkretnog događaja, ne odustaje od javnog objavljivanja snimaka i fotografija kada postoji sigurna procjena da će to pomoći rasvjetljivanje krivičnog djela, ali da je neophodno ispoljiti pažljiviji i oprezniji pristup koji treba biti zasnovan na kvalitetnoj analizi i uz puno iscrpljivanje operativnih aktivnosti, koje su naročito lakše izvodljive u manjim sredinama.