BRISANJE IZ “BIL" EVIDENCIJE

BRISANJE IZ “BIL" EVIDENCIJE
29 Dec

BRISANJE IZ “BIL" EVIDENCIJE

Podgorica, 27. decembra 2020. godine - Savjetu za građansku kontrolu rada policije pritužbom se obratio punomoćnik građanina D.P. iz Cetinja, advokat P.M., u vezi slučaja (ne)brisanja, kako je naveo, neustavne hipoteke bezbjedonosno interesantne osobe, a kojim povodom se prethodno obraćao Ministarstvu unutrašnjih posłova (MUP) i Odjeljenju bezbjednosti (OB) Cetinje. 

Građanin D.P. je nekada bio osuđivan ali i rehabilitovan od strane Osnovnog suda u Cetinju Rješenjem od 31.07.2019.g. skoro deceniju od kada je počinio djelo, a u međuvremenu nije počinio ni najmanji prekršaj. Navedeno je i da je D.P. otac dvoje maloljetne, da vodi miran, porodični život te da mu iznijeti status umnogome smeta pri zaposlenju koje za njegovu porodicu neophodno. 

Punomoćnik građanina ovdje je naveo i da institut „bezbjedonosno interesantno lice“ nema uporište niti u Ustavu zakonu, niti u u pravnom sistemu Crne Gore te da predstavlja neustavan epitet koji narušava čast ovog građnina i predstavlja ozbiljnu smetnju pri zasnivanju, njemu nužnog, radnog odnosa. 

Savjet je pritužbom informisan i da je D.P. zapošljen na osnovu ugovora o privremenim i povremenim posłovima, koji ističe 30.06.2020.godine, te da je za produženje ugovora, odnosno, zapošljenje neophodno da dobije licencu od MUP-a za obavljanje posłova zaštitara, za koji je osposobljen i ima položen stručni ispit ali uslijed oznake „bezbjedonosno interesantno lice“ to nije u mogućnosti. Na osnovu terenske provjere, od strane OB Cetinje, je potvrđeno da D.P. nije upisan u prekršajnu evidenciju ovog Odjeljenja, uz konstataciju da imenovani nije lice koje konzumira alkohol, niti je uživalac psihoaktivnih supstanci, da nije konfliktna ličnost niti skłon incidentnom ponašanju, rasipništvu, kocki i dr. Ovim povodom, iako se obraćao Ministarstvu unutrašnjih poslova i OB Cetinje, nije odbio odgovor i zato se obratio građanskoj kontroli policije.

Savjet je predmetni slučaj uzeo u razmatranje, isti dodijelio svom članu i tadašnjem predsjedniku na obradu, mr Aleksandru Saši Zekoviću, i obratio se Upravi policije da informiše o slučaju. 

Povodom ovog slučaja predsjednik Savjeta je obavio i neposrednu konsultaciju sa načelknikom OB Cetinje ukazujući na protivzakonito postupanje u konkretnom slučaju.

S tim u vezi, rukovodilac Ekspoziture policije Cetinje informisao je Savjet da je postupanje po  zahtjevu za brisanje BIL-a za građanina B.P. u toku te da će Savjet informisati po završetku istog. Sa ovim, prvim,  odgovorom, Savjet je upoznao punomoćnika građanina D.P., advokata P.M.

U odgovoru koji je povodom predmetnog slučaja dostavio načelnik OB Cetinje Savjet je obaviješten da su nakon izvršenog uvida u dopis advokata M.P. te urgencije građanske kontrole izvršene provjere kroz krivičnu i prekršajnu evidenciju, kao i provjere na terenu, na osnovu čega je utvrdeno da su se stekli zakonski uslovi za brisanje P.D. iz Cetinja sa spiska Bebjednosno interesantnih lica koji se vodi u Odjeljenju bezbjednosti Cetinje. Saglasno iznijetom, Savjetu je potvrđeno da je građanin P.D. uklonjen sa spiska Bezbjedonosno interesantnih lica. I sa ovim, drugim, odgovorom iz cetinjske policije, Savjet je upoznao punomoćnika građanina D.P., advokata P.M. 

Savjet je konstatovao da je obustavljena dalja povreda prava na štetu građanina D.P. Sa Cetinja i okončao svoje dalje postupanje.