BRIGA O EKONOMSKOM I SOCIJALNOM STATUSU POLICIJSKOG SLUŽBENIKA

BRIGA O EKONOMSKOM I SOCIJALNOM STATUSU  POLICIJSKOG SLUŽBENIKA
05 Jul

BRIGA O EKONOMSKOM I SOCIJALNOM STATUSU POLICIJSKOG SLUŽBENIKA

Podgorica, 5. jul 2018. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije postupa po pritužbi policijskog službenika M.B. angažovanog u Posebnoj jedinici policije (PJP). S tim u vezi realizovana i veoma korisna, neposredna, konsultacija sa komandantom PJP.  Za više detalja o tom sastanku posjetiti ovaj link.

Savjet je jednoglasno donio odluku da se obrati ministru rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore, Kemalu Purišiću i upozna ga da postupa po pritužbi policijskog službenika M.B.

Savjet je ministra rada i socijalnog staranja pozvao da razmotri sve mogućnosti kako bi policijskom službeniku M.B, koji stanuje i radi u Podgorici (PJP), do rješavanja stambenog pitanja (redovno se prijavljuje na sve konkurse) dodijelio određeni smještaj na korišćenje što bi značajno pomoglo njegov izuzetno težak, pa i nesnošljiv, ekonomski status. Savjet je zamolio ministra da ovom slučaju, i kroz diskrecioni pristup, posveti punu pažnju i doprinese neophodnim uslovima da policijski službenik M.B. bude na visini kako visokih standarda profesionlane i etičke odgovornosti, koje njeguje naša Policija, tako i kao roditelj i građanin. 

Savjet za građansku kontrolu rada policije je ovakav pristup učinio po prvi put od svog utemeljenja (2005) vjerujući da će se učiniti sve što je profesionalno i ljudski moguće da se pomogne policijskom službeniku koji se nalazi u teškoj situaciji koja ga, čini se, značajno ograničava i sputava u normalnom odvijanju života i rada. Njegova primanja u PJP ne pružaju mu mogućnost da uredno izvršava svoje obaveze, bude odgovoran roditelj i stabilno i kvalitetno radi i živi. 

Savjet razmatra i stambenu politiku unutar policijske sindikalne organizacije i to u pravcu kreiranja preporuka za izmjenu aktuelne prakse kako bi se racionalnije i pravednije koristili značajni resursi koje Država trajno ustupa policijskom sindikatu zbog unaprijeđenja socijalnog i ekonomskog statusa policijskih službenika.

M.B. je dio policijske organizacije i njegova uloga u društvu je posebno značajna, potrebna i odgovorna. On doprinosi stvaranju bezbjedne zajednice. Savjet posebno prepoznaje činjenicu da je u slučaju konkretnog policijskog službenika značajno narušen kvalitet ljudskog života što se već odražava i na njegov profesionalni život. Potreba je kompletnog društva da policijski službenik bude i živi u zdravom i stabilnom okruženju.

Savjet je pozvao i komandanta PJP, shodno zaključcioma sa sastanka u sjedištu PJP, da se neposredno obrati i podrži pristup i molbu Savjeta za građansku kontrolu rada policije prema resoru rada i socijalnog staranja.