Berane: Podrškom Savjeta policijski službenik vraćen na posao

Berane: Podrškom Savjeta policijski službenik vraćen na posao
30 Jul

Berane: Podrškom Savjeta policijski službenik vraćen na posao

Podgorica, 30. jul 2018. godine - Bivši policijski službenik, D.D, obratio se Savjetu za građansku kontrolu rada policije u vezi sa nepostupanjem Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) po presudama Upravnog suda i po rješenjima odgovorajuće komisije za žalbe MUP Crne Gore. Ukazao je na ćutanje administracije u odnosu na postupanje po presudama Upravnog suda U.br.3163/2014. godine i U.br.1730/2016. godine i Rješenja Komisije za žalbe broj:109/16, od 20.10.2016, čije su kopije dostavljene Savjetu na uvid a po kojima je MUP Crne Gore  trebalo postupiti u odgovorajućem roku od dostavljanja istih a kojima je naloženo da ovaj organ donese novu, zakonitu, odluku o izboru kandidata po javnom oglasu. 

Podnosilac pritužbe je naveo da se u MUP Crne Gore - Upravi policije zaposlio nakon Ugovora o stipendiranju br.32278/4 od dana 18.12.2002. godine nakon završene Više škole unutrašnjih poslova u Beogradu, da je u predviđenom roku zasnovao radni odnos 2005. godine u Centru bezbjednosti Berane gdje je efektivno radio 8.5 godina  po više linija rada sve do 01.05.2014. godine kada mu je prestao radni odnos istekom Rješenja o rasporedu, a navodno primjenom Zakona o finansiranju političkih partija. U toku rada završio je Visoku školu strukovnih studija u Beogradu, VII stepen stručne spreme  i Ekonomski fakultet u Novom Sadu  i stekao VII + 1 stepen stručne spreme kao i više kurseva i seminara. 

Naveo je i da se nakon izbora novog Ministra unutrašnjih poslova obratio službenim putem za prijem na razgovor radi rješavanja radno-pravnog statusa. Nakon razgovora, sadašnji ministar Mevludin Nuhodžić, kojem je predočeno nezakonito postupanje njegovog prethodnika, je postupio profesionalno i omogućio mu povratak na posao u CB Berane gdje je dobio rješenje na određeno vrijeme od 06.03.2017. godine sa produženjem do 11.03.2018 godine kada je njegov radni odnos po drugi put prestao, a  navodno ponovo je razlog član 33 Zakona o finansiranju političkih partija, iako je radno mjesto na koje je bio raspoređen bilo sistematizovano i upražnjeno.

Savjet je predmetnu pritužbu uzeo u rad i odredio kolegijum članova koji su radili na formiranom predmetu. 

Savjet je ocijenio da je nepostupanjem po pravosnažnim presudama i rješenjima komisije za žalbe došlo do ozbiljne povreda prava bivšeg policijskog službenika D.D. i konstatovao da je od ključne važnosti da MUP Crne Goore u potpunosti podrži sprovođenje zakona i vladavinu prava. Savjet je konstatovao da raniji Ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, nije postupio po pravosnažnoj sudskoj presudi Upravnog suda Crne Gore i Rješenju komisije za žalbe, i povodom svih urgencija koju je uputio podnosilac pritužbe pred Savjetom. Tadašnji ministar je donio nekoliko puta istu odluku o izboru kandidata zanemarivajući presude i Rješenja komisije za žalbe što je položaj D.D. učinilo težim.

Savjet se obratio MUP Crne Gore kojem je ukazano na potrebu rješavanja ovog slučaja i odgovorajućeg odnosa prema pravosnažnoj presudi. 

Nakon ovog ukazivanja Savjeta bivši policijski službenik D.D. obavijestio je Savjet da je na temelju ove komunikacije, 15.05.2018, pozvan u Pravnu službu MUP-a gdje je razgovarano o sporu oko njegovog radno-pravnog statusa, kao i da je s tim u vezi službenicima stavio na raspolaganje dodatnu dokumentaciju i informacije sa kojima raspolaže. Bivši policijski službenik, D.D, se Savjetu zahvalio na zalaganju uz uvjerenje da će uspjeti ostvariti sprovođenje presuda Upravnog suda i povratak na radno mjesto koje je predmet spora. 

Savjet je nekoliko puta učinio odgovarajuće urgencije i obavio neposredne konsultacije sa predstavnicima MUP Crne Gore povodom predmetnog slučaja pri čemu je Savjet dobio čvrsta uvjeravanja da se na slučaju aktivno radi i da će se postupiti po zakonu. Savjet je iskazao puno zadovoljstvo takvim odgovorom i pristupom MUP Crne Gore prepoznajući da je u kontekstu ukupnih reformskih napora i unaprijeđenja koje u MUP Crne Gore i Upravi policije preduzima ministar Nuhodžić

Dana 29. jula 2018, podnosilac pritužbe D.D. obavijestio je Savjet da se zahvaljuje na ukupnom doprinosu građanske kontrole policije i obavijestio da je zasnovao radni odnos u Upravi policije, kao i ranije, na određeno vrijeme, u trajanju od šest mjeseci, po generalnom stavu MUP Crne Gore koji su donijeli odluku da vrate na posao 30 policijskih službenika koji su shodno Zakonu o finansiranju političkih partija ostali bez posla.

Savjet je konstatovao da je realizovana izdata preporuka i pozdravio odluku MUP Crne Gore o zasnivanju radnog odnosa sa D.D. cijeneći da je to prelazno rješenje do punog uvažavanja presude Upravnog suda. Savjet će nastaviti da prati slučaj.