ČLAN SAVJETA PODNIO OSTAVKU

ČLAN SAVJETA PODNIO OSTAVKU
14 May

ČLAN SAVJETA PODNIO OSTAVKU

Podgorica, 14. maj 2020. godine - Savjet za građansku kontrolu rada policije će na sjutrašnjoj sjednici konstatovati ostavku dr Vladimira Dobričanina koji je u ime Ljekarske komore Crne Gore bio član od decembra 2015. 

Tekst ostavke koju je uputio Savjetu i pojasnio nam u neposrednoj komunikaciji - pogledati ovdje, ne odgovara onome što je ponudio javnosti - pogledati ovdje.

Djelujući značajno iznad stvarnih kapaciteta, Savjet je u cjelini činio sve što smo mogli i znali da podržimo kulturu odgovornosti u policiji i njeno profesionalno i demokratsko djelovanje i objektivno se postavimo prema svakom događaju i kriznoj situaciji. Odnosi u Savjetu su bili zasnovani na poštovanju i uvažavanju međusobnih različitosti, pri čemu sam naročito  imao zaštitnički odnos prema činjenici da je dr Dobričanin stranački aktivan i potpredsjednik političke partije.

Bez obzira na sve moguće životne epizode, vjerujem da je ljekar obavezan da u svakoj situaciji vodi računa o zdravlju ljudi. Aktuelna kriza kojoj svjedočimo primarno se kreira zato što određene političke i vjerske strukture ne žele da prihvate stav medicinske struke da je i dalje potrebno poštovati protivepidemijske mjere. Ljekari tvrde da ponašanje suprotno tome znači ugrožavanje javnog zdravlja i uništavanje potencijala i mogućnosti svakog građanina. Cijenim da bar u ovoj situaciji ljekar treba svoje političko biće ostaviti po strani i vidljivo braniti zaštitu zdravlja.

Konstatujem da je u ovom slučaju kod doktora Dobričanina pobijedila njegova politička, a ne ljekarska strana. Sve ovo prepoznajem kao dio osmišljenog političkog pristupa kako bi se nastavilo sa destabilizacijom crnogorskog društva i njenih institucija.

 

Aleksandar Saša Zeković, predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije