ČINJENICE O KOMUNIKACIJI SAVJETA SA ODBOROM SKUPŠTINE CRNE GORE ZA TURIZAM, POLJOPRIVREDU, EKOLOGIJU I PROSTORNO PLANIRANJE

ČINJENICE O KOMUNIKACIJI SAVJETA SA ODBOROM SKUPŠTINE CRNE GORE ZA TURIZAM, POLJOPRIVREDU, EKOLOGIJU I PROSTORNO PLANIRANJE
23 Dec

ČINJENICE O KOMUNIKACIJI SAVJETA SA ODBOROM SKUPŠTINE CRNE GORE ZA TURIZAM, POLJOPRIVREDU, EKOLOGIJU I PROSTORNO PLANIRANJE

Podgorica, 23. decembar 2018. godine - Na 38. sjednici Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore pomenute su određene aktivnosti Savjeta za građansku kontrolu rada policije. U cilju objektivnog informisanja poslanika Skupštine i javnosti Crne Gore Savjet izdaje sljedeće saopštenje:

Savjet za građansku kontrolu rada policije je kod Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore inicirao disksusiju o zaštiti životinja uz učešće predstavnika nadležnih državnih organa i NVO koje su posvećene zaštiti životinja. Savjet je ocijenio da bi i učešće Uprave policije bilo neophodno a građanska kontrola policije bi Odbor i poslanike informisala o svojim ocjenama o primjeni policijskih ovlašćenja u vezi predmetne teme. Savjet je smatrao da bi, kroz konstruktivnu diskusiju, Odbor mogao da kreira odgovarajuće zaključke kako bi se unaprijedila primjena zakona i zaštita životinja. 

Savjet je tom prilikom upoznao Odbor sa obraćanjem građanki D.K. i S.R koje su zatražile praćenje i ocjenju postupanja policijskih službenika povodom prijave koju su 30.01.2018. godine podnijele Upravi policije. To je urađeno zato jer su prijavile jedan od brutalnijih primjera zlostavljanja i mučenja životinja a koji je kompletno dokumentovan  video zapisom i fotografijama. 

Savjet je dobio ovaj odgovor:  “Budući da sličnih primjera ima i u drugim opštinama, Odbor cijeni da navedeni primjer zahtjeva širu raspravu te da je odlučeno da se od Savjeta za građansku kontrolu rada policije zatraže dodatne informacije u vezi predmetne teme, prije svega u kontekstu primjene Zakona o zaštiti dobrobiti životinja”. Savjet je pozvan da dostavi, u što kraćem roku, dodatne informacije kako bi na bazi istih na nekoj od narednih sjednica Odbor odlučio o potrebi održavanja konsultativng saslušanja.

Savjet je Odboru odmah dostavio obilan materijal koji uključuje sve predmete (obraćanja građana i NVO) po kojima je postupala građanska kontrola policije a odnose se na primjenu policijskih ovlašćenja u vezi sa zaštitom životinja. Intencija Savjeta je bila i ta da se smanje očekivanja i pritisak javnosti prema Policiji jer primjena policijskih ovlašćenja predstavlja samo jedan od segmenata ukupne zakonske zaštite životinja. Ukupna ocjena građanske kontrole policije je da Policija postupa profesionalno i efikasno, uz dobru saradnju sa civilnim društvom, i da su potrebna poboljšanja na drugim sistemskim adresama. 

Ukazano je da Savjet za građansku kontrolu rada policije nije tijelo koje drugim državnim organima i tijelima u ovoj zemlji prebaca odgovornost i posao već je prepoznat po konstruktivnom pristupu i spremnosti da u svim područjima društvenog i ekonomskog života - u kojima se prepoznaje uloga Policije - pruži stručnu pomoć i doprinese poboljšanjima. Savjet je ocijenio da je to zdravi pristup poštovanja i snaženja ove Države upravo kroz rad njenih institucija. 

Savjet je iskazao uvjerenje da bi inicirana diskusija, pod okriljem Odbora, koji je i jedini matični odbor Skupštine Crne Gore za ovu materiju, bez prejudiciranja bilo koje vrste, pružila priliku da se okupe svi institucionalni i društveni akteri kako bi se razmotrilo ukupno stanje oko implementacije različitih zakona i politika koji se odnose na materiju zaštite životinja. 

Konačno, Savjetu nije poznato da je inicirana diskusija o zaštiti životinja uvažena i održana, jer Savjet po ovom pitanju nije primio dalja obavještenja.